Sari la conținut

5 obiceiuri care favorizează apariția prematură a ridurilor

Ridurile. Odată cu înaintea în vârstă are loc apariția ridurilor ca urmare a degradării fibrelor de colagen și elastină, proces care slăbește structura de susținere a pielii.

Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că din fericire aceste efecte pot fi întârziate prin evitarea unor obiceiuri dăunătoare, care ar putea accelera procesul natural de îmbătrânire a pielii.

Consumul de alimente cu un grad ridicat de procesare

Mesele bogate în alimente inflamatorii – pâine albă, carne roșie, băuturi carbogazoase, deserturi sau alimente procesate – pot accelera îmbătrânirea pielii. Un efect benefic îl va avea, însă, o dietă bogată în acizi grași omega-3, antioxidanți, fibre, Vitamine A, C și E, precum și o bună hidratare.

“Legătură dintre zahăr și creșterea în greutate sau zahăr și apariția cariilor este bine cunoscută, dar mai puțin cunoscute sunt  efectele consumului de zahăr și grăsimi în exces asupra pielii. Zahărul provoacă modificări hormonale similare celor care au loc atunci când suntem supuși unui nivel ridicat de stres, ceea ce afectează fibrele de colagen și elastină”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Fumatul

Fumatul este, cu siguranță, unul dintre obiceiurile care provoacă mai vizibile leziuni ale pielii: lăsarea pleoapele, apariția cearcănelor, precum și a ridurilor din jurul ochilor și buzelor.

“Fumatul deteriorează piele pe două planuri: pe de o parte, nicotina din țigări determină restrângerea vaselor de sânge, în special la nivelul pielii, ceea ce restricționează fluxul de oxigen și nutrienți către straturile exterioare ale dermului și, pe de altă parte, fumul de țigară conține peste 4.000 de substanțe chimice, multe dintre ele afectând colagenul și elastina”, spune domnul doctor.

Consumul de alcool

Consumul de alcool frecvent și în exces (mai mult de 5 pahare pe săptămână) va grăbi procesul de îmbătrânire a pielii.

“Alcoolul nu conține substanțe nutritive și, în plus, are un efect negativ asupra vitaminei A, un antioxidant important responsabil pentru regenerarea celulară”, explică specialistul dermatolog.

Lipsa somnului

Ridurile.Persoanele care suferă de insomnie sau au un somn neliniștit prezintă de obicei mai multe riduri în zona din jurul ochilor decât cele care au parte de un somn odihnitor de minim șase ore pe noapte.

Pe lângă odihnă, la fel de importantă este și poziția în care dormim: aceasta trebuie să fie cât mai liniștită și confortabilă, de preferat întins pe spate – pentru a preveni durerile de spate și gât, dar și aparitia ridurilor faciale.

Consumul de cafea

Ridurile. Din păcate pentru băutorii de cafea, această băutură poate accelera îmbătrânirea prematură a pielii atunci când este consumată în exces. Cafeaua crește nivelul cortizolului din organism și, pe de altă parte, are rolul unui diuretic.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel