Sari la conținut

Risc de boli cardiovasculare nediagnosticate pentru cei cu diabet

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mulți pacienți cu ciroză au și diabet, o afecțiune numită diabet hepatogen.

Risc de boli cardiovasculare nediagnosticate pentru cei cu diabet

O treime dintre adulții americani diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 pot avea boli cardiovasculare asimptomatice sau nedetectate.

Potrivit ultimelor studii, dietele bogate în proteine au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli de inimă la pacienâii ciu diabet de tip 2.

Acești biomarkeri cardiaci (troponine și proBNP N-terminal) sunt asociați cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare și din orice altă cauză.

Cercetătorii au analizat informații despre sănătate și probe de sânge pentru mai mult de 10.300 de adulți colectați în cadrul Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției din SUA între 1999 și 2004. Participanții participanți la studiu nu au raportat istoric de boală cardiovasculară atunci când au fost înscriși.

Citeste si:

33,4% dintre adulții cu diabet de tip 2 au avut dovezi de boli de inimă nedetectate, comparativ cu 16,1% dintre persoanele fără diabet.
În rândul adulților cu diabet zaharat de tip 2, valorile crescute de troponină și proBNP N-terminal au fost asociate cu un risc crescut de deces din toate cauzele (77% și, respectiv, 78%) și de deces cardiovascular.

Cercetătorii subliniază că screening-ul de rutină pentru acești doi biomarkeri și intervenții mai personalizate pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare la această populație cu risc ridicat.

Diabetul de tip 2 poate avea un efect direct asupra inimii

„Colesterolul este adesea factorul pe care îl urmărim pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 poate avea un efect direct asupra inimii care nu are legătură cu nivelul de colesterol.

„Dacă diabetul de tip 2 cauzează în mod direct leziuni ale vaselor mici ale inimii care nu sunt legate de acumularea plăcii de colesterol, atunci medicamentele care scad colesterolul nu vor preveni afectarea inimii”, spune profesorul de la Universitatea Johns Hopkins de Sănătate Publică. Epidemiologie și una dintre autorii studiului, Elizabeth Selvin.

Conform datelor American Heart Association, 102.188 de decese în SUA în 2020 au fost atribuite diabetului de toate tipurile și se estimează că acest număr la nivel mondial a fost de 1,64 milioane, potrivit Journal of the American Heart Association.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.