Sari la conținut

Atacul de cord: Un studiu spune că zilele de luni pot provoca atacuri de cord mai grave

Atacul de cord: Un studiu spune că zilele de luni pot provoca atacuri de cord mai grave

Un nou studiu spune că riscul de atac de cord este mai mare luni

Potrivit unui nou studiu, oamenii sunt mai predispuși să experimenteze atacuri de cord grave luni decât în orice zi a săptămânii. Concluziile studiului au fost prezentate la conferința British Cardiovascular Society (BCS) din Manchester.

Studiul a fost realizat de medici de la Belfast Health and Social Care Trust și de la Royal College of Surgeons din Irlanda.

Atacul de cord: Un studiu spune că zilele de luni pot provoca atacuri de cord mai grave

Peste 20.000 de pacienți au fost studiați în acest scop. Cercetătorii au descoperit că infarctul miocardic cu supradenivelare a segmentului ST (STEMI), unul dintre cele mai grave tipuri de atac de cord, a fost observat la pacienți. Rata atacului de cord STEMI a fost ridicată luni, au descoperit cercetătorii.

Citeste si:

În STEMI, o arteră coronară majoră este complet blocată, întrerupând aportul de oxigen și sânge.

„Mecanismul exact pentru aceste variații este necunoscut, dar presupunem că are ceva de-a face cu modul în care ritmul circadian afectează hormonii circulanți care pot influența atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale”, a declarat dr. Jack Laffan, cardiolog, care a condus cercetarea la Belfast Health and Social Care Trust, pentru Mirror.

Acesta a citat concluziile unor studii anterioare în care astfel de variații ale atacurilor de cord au fost observate iarna și dimineața devreme.

„Este probabil să se datoreze stresului revenirii la muncă. Stresul crescut duce la creșterea nivelului cortizolului, hormonul stresului, care este legat de un risc mai mare de atac de cord”, a adăugat dr. Laffan.

„Este vital să știm cum și de ce apar atacurile de cord”

„Cineva este internat la spital din cauza unui atac de cord care pune viața în pericol la fiecare cinci minute în Marea Britanie, așa că este vital ca cercetările să continue să facă lumină asupra modului și de ce apar atacurile de cord. atacuri, dar acum trebuie să desemnăm ce anume este vorba despre anumite zile ale săptămânii care le face mai probabile”, a declarat profesorul Sir Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation.

Peste 30.000 de pacienți sunt internați în spitale din Marea Britanie din cauza STEMI. În timpul STEMI are loc o blocare totală a principalelor artere de alimentare ale inimii și din această cauză mușchii ventriculilor mor.

STEMI este considerat a fi unul dintre cele mai critice tipuri de atac de cord, deoarece acestea sunt camerele inimii care pompează sângele în plămâni și prea multe leziuni ale acestor mușchi pot afecta capacitatea inimii de a pompa sânge în organism. Și asta pentru că mușchii inimii nu se regenerează, mușchii sunt deteriorați permanent.

Cum este STEMI diferit de un atac de cord

STEMI apare atunci când există un blocaj total al arterei coronare și mușchiul inimii este pe moarte.

Alte atacuri de cord implică o blocare parțială a arterei. Consumul de tutun, fumatul, diabetul, colesterolul, alcoolul, drogurile precum amfetaminele, cocaina și mai puțină activitate fizică sunt considerate a fi obiceiurile stilului de viață care declanșează STEMI. Având un istoric familial de boli de inimă poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta STEMI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.