marți, octombrie 26, 2021

Potrivit unui nou studiu, podoaba capilară poate determina riscul afecţiunilor cardiovasculare mai eficient decât testele de sânge.

Cercetarea a inclus  283 de persoane cu vârste cuprinse între 65

şi 85 de ani şi a scos în evidenţă faptul că părul conţine informaţii valoroase legate de nivelul de stres, motiv pentru care el poate fi utilizat pentru determinarea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Spre deosebire de testele de sânge, care pot determina doar nivelul pe care îl are hormonul de stres într-un anumit moment, analiza podoabei capilare poate releva tendinţele pe care le-a avut nivelul de cortizol de-a lungul a  3 luni.

Astfel, specialiştii au descoperit că în cazul indivizilor care avuseseră un nivel mai crescut de cortizol în ultimele luni, probabilitatea ca

ei să fi suferit de diabet, boli coronariene, accident vascular cerebral sau boală arterială periferică, era mult mai mare.

„La fel ca în cazul tensiunii arteriale ridicate sau al grăsimii abdominale, nivelul crescut de cortizol reprezintă un semnal important care demonstrează că individul prezintă un risc de apariţie a bolilor cardiovasculare. Pentru că părul din cap deţine informaţii referitoare la modul în care se schimbă nivelurile de cortizol, analiza părului reprezintă un instrument mai bun de evaluare a acestui risc”, a declarat dr. Laura Manenschijn de la Erasmus MC, din Rotterdam. 

 

Ultimele stiri