Sari la conținut

Riscul de a dezvolta cancer este redus dacă mănânci mai puțină carne?

Specialiștii susțin că dieta zilnică poate fi un factor important în dezvoltarea sau prezenirea cancerului. Cu siguranță, stilul de viață sănătos este asociat cu un risc scăzut de a face această afecțiune.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, au lansat cu puțin timp în urmă un studiu amplu care a analizat efectul consumului de carne asupra organismului și legătura acesteia cu dezvoltarea cancerului.

Studiul a dezvăluit că vegetarienii, pescetarienii și persoanele care consumă puțină carne au un risc mult mai redus de a face cancer.

Autorii studiului au analizat statistici privitoare la anumite tipuri de cancer și asocierea acestora cu consumul de carne. Astfel, au fost studiate 3 tipuri de cancer comune: cancerul de sân postmenopauză, cancerul de prostată și cancerul colorectal.

Consumul redus de carne, asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer

Cody Watling, liderul studiului și student la Epidemiologia Cancerului, Universitatea Oxford, Departamentul Nuffield de Sănătate Publică, a susținut că anumite tipuri de dietă scad riscul de a dezvolta cancer.

„Descoperirile noastre subliniază faptul că dietele vegetariane, pescetariane sau cele în care nu se consumă foarte multă carne sunt asociate cu un risc redus de a fi diagnosticat cu cancer. Descoperirile sugerează că aceste date depind și de tipul de cancer la care ne referim”, dezvăluie Cody Watling, potrivit Medical News Today.

La studiu au participat 472,377 de voluntari, timp de aproximativ 11.4 ani. Participanții, cu o vârstă cuprinsă între 4- și 70 de ani, au raportat consumul de carne sau lipsa acesteia.

La sfârșitul studiului, 54, 961 de persoane au dezvoltat cancer.

Cercetătorii au descoperit că vegetarienii și veganii au prezentat un risc cu 14% mai redus de a dezvolta cancer decât restul grupurilor (consumatorii de carne, consumatorii de pește și cei care consumă puțină carne).

Consumatorii de pește au prezentat un risc cu 10% mai scăzut de a dezvolta cancer, iar grupa care consuma puțină carne a scăzut acest risc cu 2%.

Totuși, cercetătorii susțin că cest studiu nu demonstrează în mod direct asocierea între dieta adoptată și riscul de cancer. De fapt, ei susțin că pericolul de a dezvolta afecțiunea este influențat de mulți alți factori, atât genetici cât și externi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel