Sari la conținut

Riscul de atac de cord fatal se dublează în timpul unui val de căldură; iată cum să fii în siguranță

Canicula
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Recomandări pe timp de caniculă

Riscul de atac de cord fatal se dublează în timpul unui val de căldură. Inima lucrează constant pentru a pompa sânge în tot corpul tău. Cu toate acestea, există o serie de factori care vă pot crește riscul de probleme cardiace grave.

În timp ce factori precum dieta și activitatea fizică sunt sub controlul tău, cei precum genetica sau mediul sunt în afara controlului tău. Un alt factor care este în afara controlului nostru este căldura.

Legătura dintre inimă și căldură. Simptome la care să fii atent

Potrivit experților, temperaturile mai ridicate pot crește semnificativ riscul de probleme cu inima. Un studiu recent publicat în revista „Circulation” a constatat că un val de căldură de patru zile poate dubla șansele unui atac de cord fatal.

Temperaturile calde pot crește riscul de deshidratare, epuizare de căldură și insolație. Aceste circumstanțe vă pot încorda sistemul cardiovascular. Deshidratarea reduce volumul sanguin, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru vă poate crește ritmul cardiac.

Stresul legat de căldură asupra corpului poate crește, de asemenea, sarcina de muncă asupra inimii, potrivit experților în sănătate. O problemă cardiacă legată de căldură poate crește ritmul cardiac și poate provoca pierderi de lichide și electroliți prin transpirație.

Simptomele la care trebuie să fiți atenți includ:

  • bătăi rapide ale inimii,
  • amețeli,
  • oboseală,
  • greață,
  • confuzie,
  • transpirație excesivă,
  • dureri în piept,
  • dificultăți de respirație.

Cum să protejezi inima pe vreme caldă

  1. Evitați deshidratarea acordând prioritate consumului regulat de apă și optând pentru alimente bogate în apă.
  2. Optați pentru surse de proteine slabe, cum ar fi peștele, carnea de pasăre pentru creșterea mușchilor și cerealele integrale, cum ar fi quinoa și orezul brun, pentru energie și fibre susținute.Alimentele bogate in antioxidanti precum fructele de padure si nucile combat stresul oxidativ indus de caldura.
  3. Limitați, de asemenea, băuturile zaharoase și alcoolice, precum și aportul de grăsimi saturate.
  4. Evitați, de asemenea, alimentele bogate în sodiu.
  5. Fumatul trebuie evitat, deoarece înrăutățește funcția cardiacă și pulmonară.
  6. Săritul peste mese poate exacerba deshidratarea și poate afecta negativ sănătatea inimii, așa că asigurați-vă că mâncați toate mesele la timp și pregătiți-le folosind ingrediente hrănitoare care vă hidratează și energizează corpul.
  7. Organizați activitățile în aer liber în perioadele mai răcoroase ale zilei și evitați să ieșiți afară în perioadele cu căldură mare în timpul zilei.
  8. Purtați îmbrăcăminte ușoară, cu țesături care vă mențin rece.
  9. Activitățile fizice intense care încordează sistemul cardiovascular, cum ar fi antrenamentele intense sau ridicarea greutăților, ar trebui reduse la minimum.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel