Sari la conținut

Riscul de boli cardiace dezvăluit de mărimea testiculelor

În cadrul unui studiu realizat pe 2 800 de bărbaţi cu disfuncţii sexuale, cercetătorii au descoperit că mărimea testiculelor poate dezvălui riscul de boli cardiace.

Se pare că există o legătură între factorii de risc pentru afecţiuni cardiace – cum ar fi obezitatea, fumatul şi hipertensiunea – şi testiculele mai mari.

De asemenea, bărbaţii cu testicule mari prezentau totodată un risc sporit de a fi spitalizaţi din cauza afecţiunilor cardiace, lucru pe care cercetătorii îl pun pe seama profilului de risc al bărbaţilor cu testicule mari.

O altă legătură descoperită de oamenii de ştiinţă era cea dintre nivelul ridicat al hormonului luteinizant – ce este secretat de glanda pituitară şi care stimulează producţia testosteronului – şi un risc crescut al afecţiunilor cardiace. Această legătură persista chiar şi după ce cercetătorii luau în calcul factorii de risc pentru afecţiuni cardiace.

Citeste si:

Cercetătorii afirmă că este posibil ca nivelul ridicat al hormonului luteinizant să aibă un efect nociv direct asupra sistemului cardiovascular, sau ca un alt factor, ce nu a fost luat în calcul în acest studiu, să fie responsabil atât pentru creşterea nivelului de hormon luteinizant, cât şi pentru riscul de probleme cardiace.

În trecut, testiculele de mari dimensiuni erau considerate un semn ce atesta o stare bună a aparatului reproducător, astfel că cercetătorii au fost surprinşi să descopere o legătură între testiculele mari şi problemele de sănătate.

„Deşi în general lumea presupune că dimensiunile testiculelor pot prezice calitatea aparatului reproducător, rezultatele obţinute de noi sugerează că acest parametru obiectiv poate oferi indicii preţioase despre starea de sănătate şi despre riscul cardiovascular al unei persoane”, scriu cercetătorii în studiul publicat în Journal of Sexual Medicine.

De ce există această legătură între testiculele mari şi afecţiunile cardiace? Cercetătorii notează că bărbaţii care au probleme de sănătate, precum diabetul şi afecţiunile cardiace, au un nivel mai scăzut al testosteronului. Specialiştii speculează că în cazul bărbaţi corpul încearcă să compenseze pentru nivelul scăzut de testosteron prin secretarea unui nivel mai ridicat de hormoni hipofizari, care la rândul lor provoacă creşterea testiculelor. Alţi experţi, însă, consideră că această ipoteză nu este plauzibilă.

Deşi bărbaţii cu un nivel mic al testosteronului pot suferi o creştere a producţiei de hormoni hipofizari, „mă îndoiesc că apoi testiculul devine mai mare decât de obicei ca rezultat al acestor hormoni”, a comentat dr. Andrew Kramer, urolog la University of Maryland Medical Center. Kramer este de acord că un nivel ridicat al hormonului luteinizant este un semn ce atestă o stare de sănătate precară şi că poate prezenta o legătură cu probleme cardiace. Doctorul se declară surprins de rezultatele cercetătorilor, pentru că s-ar fi aşteptat ca un nivel mare al hormonului luteinizant să fie asociat unor testicule mici şi un nivel mic al hormonului luteinizant să fie asociat unor testicule mari.

Autorii cercetătorii cauţionează că, deoarece studiul a fost efectuat pe bărbaţi cu disfuncţii sexuale, este posibil ca rezultatele să nu fie aplicabile la nivelul întregii populaţii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.