Sari la conținut

Riscul de demență poate fi redus prin limitarea unui singur condiment comun

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Noțiunea de demență este un termen umbrelă pentru o serie de afecțiuni care afectează creierul, iar boala Alzheimer este cea mai comună formă.

Neexistând un tratament, oamenii de știință spun că descoperirile lor sunt critice în dezvoltarea de medicamente preventive și terapeutice pentru tulburarea degenerativă a creierului.

Descoperirile recente arată că cantitățile excesive de minerale influențează o proteină care joacă un rol cheie în boala Alzheimer – cea mai comună formă a demenței. Aportul ridicat de sare a fost legat de o serie de afecțiuni de sănătate, dar noi cercetări sugerează că prea multă sare poate juca un rol în apariția demenței.

Riscul de demență poate fi redus prin limitarea unui singur condiment comun

Un studiu publicat în British Journal of Pharmacology a evaluat puternic relația dintre consumul ridicat de sare și tulburările cognitive, precum și hipertensiunea arterială.

În ciuda faptului că este folosit în orice gospodărie și că fără ea mâncarea n-ar avea gust, s-a dovedit că aportul excesiv de sare crește tensiunea arterială, un factor de risc ridicat pentru alte afecțiuni grave ale inimii, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.

De asemenea, este prezent în multe alimente procesate, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților să-și limiteze aportul la cel mult cinci grame de sare pe zi.

Descoperirile au fost descoperite de oamenii de știință de la Universitatea de Sănătate Fujita din Japonia, unde demența este foarte răspândită. În timp ce studiile anterioare au examinat legăturile dintre declinul cognitiv și aportul ridicat de sare, cele mai recente cercetări au studiat efectul acestuia asupra sistemelor nervoase ale organismului, pe care alții nu l-au analizat în detaliu.

Prin examinarea șoarecilor de laborator, cercetătorii au descoperit că adăugarea excesivă de fosfați care formează sare la o proteină numită „tau” este în primul rând responsabilă pentru consecințele emoționale și cognitive.

Proteinele Tau stabilizează scheletul celulelor nervoase din creier, iar dovezile științifice anterioare sugerează că boala Alzheimer apare atunci când această proteină tau devine deformată. Activitatea crescută a enzimelor face ca proteinele tau să se aglomereze și să se plieze, formând încurcături neurofibrilare și acestea se acumulează în anumite părți ale creierului implicate în memorie.

Cu toate acestea, mulți alți factori joacă un rol în formarea bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență.

Prevenție

Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea demenței, există o serie de pași pe care îi puteți lua care vă pot ajuta să preveniți apariția acesteia. Un studiu anterior a descoperit recent că exercițiile fizice pot stimula memoria și pot ajuta la tratarea bolii Alzheimer.

Între timp, oamenii de știință au găsit, de asemenea, dovezi că consumul mai multor legume cu frunze verzi poate preveni boala.

Un calculator online de demență este, de asemenea, disponibil pentru a estima riscul de a o dezvolta pe baza stilului de viață actual.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel