Sari la conținut

Semne de alarmă: cele mai frecvente simptome asociate cu demența

Demența este declinul lent și progresiv al funcțiilor mentale, inclusiv memoria, gândirea, judecata și capacitatea de a învăța, conform definiției din Manualul MSD.

Tulburarea este adesea asociată cu vârsta înaintată, deși unele persoane ajung la o anumită vârstă și nu suferă niciodată de ea, dar există cazuri de persoane mai tinere care suferă.

Cu toate acestea, demența afectează în principal memoria și debutează lent, în timp ce delirul afectează în principal capacitatea de atenție și apare brusc.

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că demența afectează în fiecare an 50 de milioane de persoane din întreaga lume, dintre care aproximativ 60 % trăiesc în țările cu venituri mici și medii.

Problema este că există aproximativ zece milioane de cazuri noi anual. Începând cu vârsta de 60 de ani, aproape 10% din populația generală poate suferi de demență la un moment dat.

Citeste si:

Organizația internațională a mai dat asigurări că „numărul total de persoane cu demență va ajunge la 82 de milioane până în 2030 și la 152 de milioane până în 2050″. Dacă la aceasta se adaugă și faptul că aproape 300 de milioane de persoane suferă în prezent de depresie, tot ceea ce contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale este esențial.

Semne de alarmă: cele mai frecvente simptome asociate cu demența

Potrivit OMS, există aproape zece milioane de cazuri noi de demență în fiecare an, așa că iată câteva dintre semnele la care trebuie să fim atenți și care sunt simptomele timpurii ale acestora:

 • Uitarea unor lucruri sau a unor evenimente recente.
 • Pierderea sau rătăcirea lucrurilor – rătăcirea în timp ce mergeți sau conduceți.
 • Sentimentul că nu vă aflați la locul potrivit, chiar și în locuri familiare.
 • Pierderea noțiunii timpului.
 • Dificultăți în rezolvarea problemelor sau în luarea deciziilor.
 • Dificultăți în urmărirea conversațiilor sau în găsirea cuvintelor.
 • Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de rutină.
 • Are, de asemenea, un impact asupra emoțiilor oamenilor, cu semne precum:
 • Sentimente de anxietate, tristețe sau furie în legătură cu pierderea memoriei.
 • Schimbări de personalitate.
 • Comportament nepotrivit – retragere de la locul de muncă sau de la activitățile sociale.
 • Pierderea interesului față de emoțiile altor persoane.

Cele mai multe dintre aceste simptome se agravează în timp, în timp ce altele pot dispărea sau se pot manifesta doar în ultimele etape ale demenței, cum ar fi imposibilitatea de a mai recunoaște membrii familiei sau prietenii, dificultăți în deplasare, pierderea controlului asupra vezicii urinare și a intestinelor, probleme cu mâncatul și băutura și schimbări de comportament, cum ar fi manifestarea unui comportament agresiv.

Vă rugăm să rețineți că demența afectează fiecare persoană în mod diferit și că numai un specialist poate diagnostica demența.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.