Sari la conținut

Riscul FATAL la care se expun femeile care au această afecțiune. Un reputat medic a spus tot

Riscul FATAL la care se expun femeile care au această afecțiune. Depresia la femei este foarte frecventă. De fapt, ele au de două ori mai multe șanse să dezvolte depresie clinică decât bărbații. Potrivit cercetărilor,  una din patru femei este probabil să experimenteze un episod de depresie majoră la un moment dat în viața lor. La ce risc se supun femeile care au această afecțiune?

Femeile depresive prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi un atac de cord si de a muri prematur, anunta un studiu recent al cercetatorilor americani din Atlanta.

Cele mai afectate de riscul de atac de cord si de moarte prematura sunt femeile tinere sau aflate la varsta mijlocie care sufera de depresie.

Potrivit cercetatorilor, depresia ar putea explica rata scazuta de supravietuire in cazul femeilor de 55 de ani sau mai tinere care sufera de atac de cord, comparativ cu cea a barbatilor.
Potrivit dr. Amit Shah, autorul studiului si profesor la Universitatea Emory din Atlanta, femeile de la aceste varste sunt mai predispuse la depresie.

Studiul a fost derulat pe un esantion de 3.237 de persoane suspectate de boli de inima, dintre care o treime au fost femei.

Dupa o analiza amanuntita, desfasurata pe 3 ani, savantii au descoperit ca femeile de 55 de ani sau mai tinere in stare depresiva prezentau un risc de 2.17 ori mai mare de a suferi de un atac de cord sau de a muri din cauza unei boli de inima, comparativ cu cele care nu sufereau de depresie.

Potrivit statisticilor, 1 din 5 femei dezvolta o forma de depresie de-a lungul vietii, iar femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa sufere de aceasta afectiune psihica, potrivit sfatulmedicului.ro.

Care sunt simptomele depresiei la femei?

  • Dispoziție tristă, anxioasă sau un sentiment de inutilitate.
  • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activități, inclusiv sex.
  • Simptome fizice persistente care nu răspund la tratament, cum ar fi dureri de cap, tulburări digestive și dureri cronice.
  • Scăderea energiei, oboseală.
  • Dificultate de concentrare, de amintire sau de luare a deciziilor.
  • Neliniște excesivă, iritabilitate sau plâns.
  • Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare, neputință, lipsă de speranță, pesimism.
  • Un somn prea mult sau prea puțin, trezire mult prea devreme dimineața.
  • Apetit și / sau pierdere în greutate sau supraalimentare și creștere în greutate.
  • Gânduri de moarte sau sinucidere sau tentativă de sinucidere.

De ce depresia este mai frecventă la femei decât la bărbați?

Înainte de adolescență, depresia este rară și apare aproximativ in același ritm la fete și băieți. Cu toate acestea, la debutul pubertății, riscul unei fete să dezvolte depresie crește dramatic până la dublul celui al băieților.

Unii experți consideră că riscul crescut de depresie la femei poate fi legat de modificările hormonale care apar pe parcursul vieții unei femei.

Aceste schimbări sunt evidente în perioada de pubertate, sarcină și menopauză, precum și după naștere sau avort spontan. În plus, fluctuațiile hormonale care apar odată cu ciclul menstrual lunar contribuie probabil la SPM ( sindromul premenstrual).

Este un sindrom grav marcat în principal de depresie, anxietate și schimbări de dispoziție care apare săptămâna anterioară menstruației și interferează cu funcționarea normală a vieții de zi cu zi.

Ce crește riscul de depresie la femei?

Factorii care cresc riscul de depresie la femei includ factori de reproducere, genetici sau de altă natură biologică, factori interpersonali și anumite caracteristici psihologice și personale.

În plus, femeile care “jonglează” la creșterea copiilor și femeile monoparentale suferă mai mult stres, ceea ce poate declanșa simptome ale depresiei.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel