Sari la conținut

Totul despre cancer: Cât de mare este riscul unei persoane de a dezvolta maladia și care sunt cei mai importanți factori

totul despre cancer
Sursă foto: National Cancer Institute
tinctură pentru cancer

Totul despre cancer: Cât de mare este riscul unei persoane de a dezvolta maladia și care sunt cei mai importanți factori

STUDIU. Riscul de a dezvolta cancer este în scădere în Germania. Sunt vesti bune. Dar asta nu se aplică în mod egal tuturor. Tendințe similare pot fi observate în Marea Britanie. Riscul de a muri de cancer este cu 70% mai mare în cele mai sărace părți ale țării decât în ​​cele mai bogate părți. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui studiu britanic publicat în faimoasa jurnală „The Lancet”.

Autorul principal al studiului, profesorul Majid Edzati, a subliniat că riscul de a muri din cauza cancerului în Anglia este în scădere.

Potrivit cercetătorilor, incidența ridicată a cancerului și ratele mortalității în aceste regiuni sunt, de asemenea, direct legate de prevalența factorilor de risc, cum ar fi consumul de produse din tutun, inactivitatea fizică și obezitatea. Cu toate acestea, inegalitățile sociale nu sunt doar factori importanți ai morbidității și mortalității prin cancer în Marea Britanie și Germania.

Rezultate similare au fost găsite în studiile din Canada și Statele Unite ale Americii, unde ratele au fost mai mari în regiunile înapoiate din punct de vedere economic și în rândul persoanelor cu educație mai mică și venituri mai mici. Riscul de cancer pulmonar, de colon, uterin, stomac și ficat este deosebit de mare, arată studiile.

Cercetătorii consideră că această listă le confirmă concluzia: printre motivele diferențelor se numără factori precum fumatul, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice, dieta, consumul de alcool, accesul la prevenire și terapie.

Mortalitate ridicată în rândul persoanelor defavorizate

Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului a pregătit un raport special privind inegalitățile sociale ca factor de incidență a cancerului și și-a propus să ia măsuri pentru a reduce acest decalaj. De fapt, țările cu venituri mai mari din America de Nord, Europa de Vest și țările bogate din Asia-Pacific au mai multe cazuri de cancer decât în ​​țările mai sărace, cum ar fi India, unele țări din Golf și Africa sub-sahariană.

Riscul de a muri din cauza cancerului

Cu toate acestea, rata mortalității cauzate de cancer în al doilea grup de țări este uneori chiar mai mare decât în ​​prima.

Motivul: acces mai redus la diagnostic și terapie în timp util. Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului se teme că creșterea cancerului în lume va lovi cel mai puternic țările cele mai sărace.

Cu toate acestea, o concluzie este valabilă pentru aproape toate țările din lume: riscul de a muri din cauza cancerului este semnificativ mai mare în grupurile cu o poziție socio-economică scăzută și printre alte persoane dezavantajate, cum ar fi indigenii, minoritățile etnice sau refugiații.

Prevenirea este cea mai eficientă strategie

„Între 30% și 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite printr-un mod de viață sănătos, renunțarea la tutun și măsuri organizate de sănătate publică, cum ar fi vaccinarea împotriva infecțiilor cancerigene”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Măsuri naționale și locale pentru a combate tutunul și alcoolul

Și prevenirea este cea mai eficientă și pe termen lung strategie de combatere a cancerului. Pe baza constatărilor cu privire la efectele nocive ale fumatului, consumului de alcool, imobilității, aerului poluat și alimentației nesănătoase, oamenii de știință britanici ajung la concluzia că sunt necesare urgent măsuri naționale și locale pentru a combate tutunul și alcoolul, de exemplu.

Lina Janzen crede, de asemenea, în puterea prevenirii: „Rezultatele noastre arată că trebuie să facem un efort deosebit în viitor, astfel încât oamenii să poată beneficia în mod egal de recomandări pentru o viață sănătoasă și de screening-uri preventive pentru cancer, indiferent de locul în care locuiesc”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel