Sari la conținut

Riscurile automedicației. Care sunt cele mai afectate organe, potrivit medicilor?

Automedicația este un obicei foarte nociv, susțin specialiștii. Din nefericire, românii sunt adevărați campioni când vine vorba despre administrarea medicamentelor pe cont propriu, fără sfatul medicului.

Administrarea medicamentelor fără îndrumarea specialiștilor poate afecta grav organismul, în special rinichii.

Rinichii sunt, se pare, cele mai afectate organe atunci când decidem că luăm medicamente fără a consulta medicul în prealabil.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie ,,Dr. Carol Davila” din Bucureşti a explicat în cadrul dezbaterii online Nephro360 ce este boala cronică de rinichi, ce analize putem efectua pentru a depista anumite probleme și ce rol are automedicația în declanșarea afecțiunii.

Ce este boala cronică de rinichi?

Boala cronică de rinichi nu este o boală, ci este un termen care înglobează toate bolile rinichiului care evoluează lent și au potențialul de a distruge în timp funcționarea rinichiului.

Sunt stadiile în care tratamentele de încetinire a progresiei și chiar de stopare definitivă a progresiei sunt posibile. De aceea, este foarte important să fie depistată precoce”, explică conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie ,,Dr. Carol Davila” din Bucureşti.

Cum poate fi depistată?

Două analize foarte simple: examenul de urină pentru a demonstra pierderea de proteine urinare și creatinina din sânge îți spun dacă rinichiul suferă.

,,Din păcate în foarte multe locuri examenul de urină nu este recomandat. Și trebuie să conștientizeze atât medicii de orice specialitate cât și pacienții că examenul sumar de urină trebuie să fie analiză obligatorie. În momentul în care apare o anomalie a creatininei din sânge, atunci funcția rinichiului este scăzută cu cel puțin 50%.

Iar momentul în care apare pacientul nefrologic la medicul specialist nefrolog este de obicei la o funcție a rinichiului de 30%. Niveluri care sunt mult prea avansate și târziu pentru a institui măsurile de prevenire”, a atras atenția conf. dr. Cristina Căpușă.

Automedicația, un factor de risc

Automedicația, se pare, este un factor de risc principal. Conf. dr. Cristina Căpușă susține că medicamentele care pot fi ușor cumpărate și foarte des administrate, precum antiinflamatoarele nesteroidiene de toate felurile sau preparatele naturiste, au efecte negative asupra rinichilor și trebuie să le administrăm urmând sfatul medicilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel