Sari la conținut

Rolul exercițiilor fizice în prevenirea și vindecarea cancerului. Iată cât de important este sportul pentru sănătatea ta

slăbiciunea musculară
Sursa: Unsplash

Exercițiile fizice fac parte din elementele fundamentale ce alcătuiesc un stil de viață sănătos. Acestea sunt esențiale pentru menținerea sănătății și, potrivit unor studii recente, acestea pot contribui la prevenirea și vindecarea unor boli mai grave, precum cancerul.

Cancerul poate avea o multitudine de cauze, iar lipsa unui stil de viață sănătos poate fi una dintre ele. Pe lângă obiceiurile nesănătoase, sedentarismul contribuie la dezvoltarea anumitor timpuri de cancer.

Astfel, pentru a evita apariția bolii sau, de asemenea, pentru a ușura vindecarea aceste afecțiuni, este important să știi ce minuni poate face sportul pentru organismul tău.

Exercițiile fizice pot preveni și trata cancerul

Potrivit unui comunicat de presă, ratele de supraviețuire ale pacienților cu diverse forme de cancer se îmbunătățesc, dar acesta rămâne principala cauză de deces provocat de boală, pentru persoanele cu vârstă de peste un an, din Uniunea Europeană (UE). Ar putea să fie exercițiile fizice una dintre soluțiile de luptă cu cancerul? Dacă ar fi așa, de cât de multă activitate fizică am avea nevoie pentru a obține beneficii reale, pentru copii și adulți?

Dovezile se înmulțesc. Exercițiile fizice pot fi o modalitate de a adresa această realitate dură. Cu toate acestea, exercițiile fizice sunt, de cele mai multe ori, ultimul lucru care trece prin mintea unei persoane diagnosticate cu cancer.

Dar oare ar putea exercițiile fizice să devină una dintre metodele principalele de tratament împotriva cancerului pentru tineri, ajutându-i să ducă o viață mai lungă și sănătoasă?

Lipsa de activitate fizică este printre cele mai întâlnite efecte secundare ale tratamentelor împotriva cancerului, la copii și adolescenți. La adulți, acest efect secundar este adresat prin terapii adaptate, formate din serii de exerciții fizice, denumite exerciții oncologice, din ce în ce mai acceptate ca formă de tratament. Aceste exerciții vizează corpul în ansamblu și implică o gamă largă de activități, de la exerciții de respirație, echilibrare sau aerobice, până la stretching sau antrenamente de forță.

Terapia prin exerciții fizice și rolul tehnologiei digitale din domeniul medical

„Studiile realizate în urma intervențiilor prin exerciții fizice la bolnavii de cancer adulți au evidențiat efectele benefice ale exercițiilor fizice asupra performanței musculare și cardio-respiratorii, în timpul și după tratamentul medical”, spune Prof. Dr Jörg Faber, directorul Centrului de cancer pentru copii de la Centrul Medical Universitar din Mainz, Germania. „Mai mult, aceste beneficii pot fi asociate unei îmbunătățiri semnificative, în timp, a stării generale de sănătate fizice și psihice a pacienților și cu o diminuare a efectelor secundare frecvente, ca starea de oboseală”. În ciuda succesului înregistrat la adulți, exercițiile oncologice nu au fost adaptate încă pacienților mai tineri.

Și mai important, încă avem puține dovezi că exercițiile oncologice pot îmbunătăți viețile copiilor și adolescenților bolnavi de cancer. Puține studii științifice au fost realizate pe marginea beneficiilor exercițiilor asupra bunăstării fizice și psihice la pacienții tineri care suferă de cancer, crede Sandra Stössel, om de știință, expert în rolul exercițiilor fizice și coordonator al programului pediatric de exerciții oncologice de la Centrul de cancer pentru copii.

Mulți dintre copiii care suferă de cancer, în UE, nu au acces la exerciții fizice adaptate vârstei pentru atinge nivelul dorit de activitate fizică

Un studiu realizat de Centrul Medical Universitar din Mainz a arătat că exercițiile oncologice pot avea efecte pozitive și în aceste cazuri. „Mulți copii din UE cu cancer nu au acces la programe de antrenament cu exerciții adaptate vârstei, pentru a ajunge la nivelul dorit de activitate fizică”, a adăugat medicul Marie Neu, coordonator al Centrului de cancer pentru copii. „Exercițiile trebuie adaptate diverselor fiziologii și medii sociale din care provin copiii”.

Avem nevoie de mai multe studii și de un eșantion mai mare pentru date clare. Este, de asemenea, important să aflăm cât de multe exerciții fizice sunt necesare pentru efecte semnificative.

Prof. Dr. Faber, alături de doi colegi, coordonează acum cel mai amplu studiu pe marginea efectelor exercițiilor fizice asupra succesului tratamentului copiilor bolnavi de cancer, parte a proiectului FORTE. Aceștia încearcă să identifice doza adecvată de exerciții fizice – intensitatea și frecvența trebuie adaptate individual. La studiu participă, în total, 450 de subiecți, cu vârste între 4 și 21 de ani, cu diverse forme de cancer, parte a unor programe de tratament intensiv împotriva cancerului.

Cercetările menționate în acest articol au fost finanțate de UE. Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, Revista UE de Cercetare și Inovare.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel