Sari la conținut

Care sunt semnele și simptomele generale ale cancerului?

Bolnavii de cancer

Semnele și simptomele sunt modalități prin care corpul vă anunță că aveți o vătămare, o alergie sau o boală.

 • Un semn, cum ar fi febra sau sângerarea, poate fi văzut sau măsurat de altcineva.
 • Un simptom, cum ar fi durerea sau oboseala, este resimțit sau observat de persoana care îl are.

Semnele și simptomele cancerului depind de locul în care este cancerul, de cât de mare este și de cât de mult afectează organele sau țesuturile din apropiere. Dacă un cancer s-a răspândit (metastazat), pot apărea semne sau simptome în diferite părți ale corpului.

Cum provoacă cancerul semne și simptome?

Un cancer poate crește sau poate începe să împingă organele, vasele de sânge și nervii din apropiere. Această presiune determină unele dintre semnele și simptomele cancerului.

Un cancer poate provoca, de asemenea, simptome precum febră, oboseală extremă (oboseală) sau pierderea în greutate. Acest lucru se poate datora faptului că celulele canceroase consumă o mare parte din alimentarea cu energie a organismului. Sau cancerul ar putea elibera substanțe care schimbă modul în care organismul produce energie. Cancerul poate provoca, de asemenea, sistemul imunitar să reacționeze în moduri care produc aceste semne și simptome.

Care sunt unele semne și simptome generale ale cancerului?

Cele mai multe semne și simptome nu sunt cauzate de cancer, dar pot fi cauzate de alte lucruri. Dacă aveți semne și simptome care nu dispar sau se înrăutățesc, ar trebui să vă adresați unui medic pentru a afla ce le cauzează. Dacă cancerul nu este cauza, un medic vă poate ajuta să aflați care este cauza și să o trateze, dacă este necesar.

De exemplu, ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar al organismului și ajută la captarea substanțelor nocive din organism. Ganglionii limfatici normali sunt mici și pot fi greu de găsit. Dar când există infecție, inflamație sau cancer, nodurile se pot mări. Cei din apropierea suprafeței corpului pot deveni suficient de mari pentru a se simți cu degetele, iar unii pot fi chiar văzuți ca umflături sau ca o bucată sub piele. Unul dintre motivele pentru care ganglionii limfatici se pot umfla este dacă cancerul este prins acolo. Deci, dacă aveți umflături neobișnuite sau un nod, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a afla ce se întâmplă.

Iată câteva dintre cele mai frecvente semne și simptome care pot fi cauzate de cancer. Cu toate acestea, oricare dintre acestea poate fi cauzată și de alte probleme.

 • Oboseală sau oboseală extremă care nu se îmbunătățește cu odihna.
 • Pierderea în greutate sau creșterea de 10 kilograme sau mai mult fără un motiv cunoscut
 • Probleme de alimentație, cum ar fi senzația de foame, probleme de înghițire, dureri de burtă sau greață și vărsături
 • Umflături sau bulgări oriunde în corp
 • Îngroșarea sau nodul în sân sau în altă parte a corpului
 • Durerea, mai ales nouă sau fără un motiv cunoscut, care nu dispare sau se înrăutățește
 • Modificări ale pielii, cum ar fi o parte care sângerează sau devine solzoasă, o aluniță nouă sau o modificare a aluniței, o durere care nu se vindecă sau o culoare gălbuie la nivelul pielii sau a ochilor (icter).
 • Tuse sau răgușeală care nu dispare
 • Sângerări neobișnuite sau vânătăi fără un motiv cunoscut
 • Modificare a obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipație sau diaree, care nu dispare sau o modificare a aspectului scaunelor
 • Modificări ale vezicii urinare, cum ar fi durerea la trecerea urinei, sângele în urină sau necesitatea de a urina mai mult sau mai rar
 • Febra sau transpirații abundente în timpul nopții
 • Dureri de cap
 • Probleme de vedere sau de auz
 • Modificări ale gurii, cum ar fi răni, sângerări, durere sau amorțeală.

Semnele și simptomele enumerate mai sus sunt cele mai frecvente observate cu cancer, dar există multe altele care nu sunt enumerate aici. Dacă observați modificări majore în modul în care funcționează corpul dumneavoastră sau în modul în care vă simțiți – mai ales dacă durează mult timp sau se înrăutățește – anunțați un medic. Dacă nu are nimic de-a face cu cancerul, medicul poate afla mai multe despre ce se întâmplă și, dacă este necesar, îl poate trata. Dacă este cancer, îți vei oferi șansa de a-l trata mai devreme, când tratamentul este mai reușit.

Uneori, este posibil să găsiți cancer înainte de a avea simptome. Societatea Americană a Cancerului și alte grupuri de sănătate recomandă controale legate de cancer și anumite teste pentru oameni, deși nu au simptome. Acest lucru ajută la depistarea precoce a anumitor tipuri de cancer.

Și rețineți, chiar dacă aveți teste de screening legate de cancer, este totuși important să consultați un medic dacă aveți semne sau simptome noi sau agravante. Semnele și simptomele ar putea însemna cancer sau o altă boală care trebuie tratată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel