miercuri, noiembrie 30, 2022

România, vaccin pentru încă 128 de ani. Alexandru Rafila a vorbit despre achiziția de vaccinuri din țară, spunând că ministerul Sănătății încearcă să găsească o soluție în acest sens.

România are contracte în cea ce privește achiziționarea vaccinelor anti COVID-19 până în 2023.

Urmează să primim atât dozele rămase de anul trecut, cât și cele din acest an. Costurile suportate pentru aceste vaccinuri nu sunt doar pentru achiziție.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

87 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, din care a folosit mai puțin de 17 milioane, iar la 1.200 de imunizări cât se mai fac pe zi, ar dura încă un secol până s-ar epuiza stocurile.

Astfel, România mai are vaccin pentru încă 128 de ani.

Până acum s-au plătit mai puțin de 300 de milioane de euro și mai avem de achitat încă 900 de milioane. Dintre acestea, România a vândut zece milioane de doze, a donat două milioane, alte două milioane au expirat, aşa că mai avem la dispoziţie 56 de milioane de doze.

Dacă presupunem că nu ar mai expira, ar fi nevoie de 46 de mii de zile pentru a termina dozele, ţinând cont că zilnic se mai vaccinează circa 1.200 de români, potrivit unui calcul al Obervator News.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...


Ce spune Alexandru Rafila

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că România a avut momente, anul trecut, în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri.

„Este adevărat că Ministerul Sănătăţii… au fost în decursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023 în luna mai a anului 2021. (…)

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Cât o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România.

Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări.

În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. (…) Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să îi găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Este vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval, dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători, pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

În plus, ministrul Sănătății a mărturisit că este vorba despre sume „serioase de bani”, pe care statul român trebuie să le plătească în continuare, o parte fiind deja achitată.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

„Încercăm să găsim o soluţie”

„Încercăm să găsim o soluţie, pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare, vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare în mod evident a scăzut, scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona. (…) Trebuie să găsim o soluţie. (…)

Vaccinul este un simbol al prevenţiei şi este păcat să distrugem acest simbol al prevenţiei. Este vorba despre sume serioase de bani, pe care statul român trebuie să le plătească, le-a şi plătit deja o parte. Mai trebuie să le plătească în continuare”, a mai spus ministrul Sănătății.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private