Sari la conținut

Specialiștii lui Arafat în medicina de urgenţă reacționează dur la intenţia ministrului Rafia

Specialiștii lui Arafat în medicina de urgenţă reacționează dur la intenţia ministrului Rafila. Intenţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a trece SMURD la Ministerul Sănătăţii nu trece neobservată, a generat un real scandal la nivelul Sistemului de urgenă din România și a stârnit un val de reacţii dure din partea specialiştilor care lucrează în medicina de urgenţă.

 

Șeful DSU, Raed Arafat, afirmă că puterea sistemului rezidă din modul în care este construit şi anunţă ă a cerut colegilor din DSU o campanie de informare pentru ca toată lumea să cunoască modul în care este organizat sistemul medicinei de urgenţă în România.

”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor. Puterea sistemului nostru este în modul în care este organizat şi in modul în care integrează personalul şi resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanţă şi SALVAMONT”, a scris, vineri, pe Facebook, Raed Arafat.

Acesta anunţă că a cerut colegilor din cadrul DSU să înceapă o campanie de informare pentru a elimina ”concepţiile eronate şi informaţiile greşite despre cum funcţtionează sistemul al cărui rol principal este salvarea de vieţi”.

Specialiștii lui Arafat în medicina de urgenţă reacționează: ”UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit”

După apelul şefului DSU, mulţi dintre specialiştii din medicina de urgenţă au reacţionat, explicând că UPU-SMURD trebuie să rămână împreună, având şi argumente solide în acest sens.

Medicul Bogdan Csillag, fost coordonator SMURD Sibiu şi fost şef al UPU Sibiu face un amplu comentariu pe pagina sa de socializare. Medicul are peste 20 de ani de experientă pe ambulanțe și elicoptere de reanimare SMURD, având specializare de anestezist-reanimator.

Acesta explică că, deși există echipaje care nu au toate competențele și dotările, Dispeceratul 112 decide în funcţie de gravitatea cazului şi de localizare ce tip de echipaj trimite la solicitare. Acesta afirmă că sistemul funcţionează la fel în majoritatea ţărilor din Europa de Vest.

Medicul Bogdan Csillag spune că: ” UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit”,

”Contrar a ceea ce afirmă domnul ministru al Sănătăţii, în cadrul SMURD activează şi asistenţi medicali şi medici – medici foarte bine pregătiţi, cu specialitate de 5 ani de zile în Medicina de Urgenţă (România fiind una dintre ţările avansate in Europa in acest domeniu, cu specialitate de sine stătătoare) sau Anestezie-Terapie Intensivă”, a scris pe Facebook, medicul Bogdan Csillag, fost coordonator SMURD Sibiu şi fost şef al UPU Sibiu.

Acesta a explicat că există diferite niveluri de acordare a asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească: echipaje de prim ajutor calificat (pompieri paramedici din cadru ISU), echipaje cu asistent medical sau cu medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (care acoperă o mare proporţie dintre misiunile prespitaliceşti), şi echipaje de reanimare prespitalicească SMURD- terestre şi aeriene.

”În cadrul acestor echipaje de reanimare prespitalicească activează medicii şi asistenţii SMURD, care lucrează în paralel şi în Unitatea de Primire Urgenţe (lucru care reprezintă un avantaj major, prin expunerea acestor medici la cazuri grave in mod frecvent). Aceşti medici UPU- SMURD au competenţele şi sunt abilitaţi să efectueze manevre de reanimare avansată- intubaţie traheală cu inducţie anestezică, drenaj toracic, reanimarea nou-născutului, ventilaţie mecanică, analgezie majoră la pacienţii traumatizaţi sever”, a mai scris Csillag.

Specialiștii lui Arafat spun că: ”UPU-SMURD este UNUL. UPU-SMURD suntem NOI!”

”Domnule Rafila, în calitate de ministru al Sănătăţii ar trebui să cunoaşteţi că noi, medicii de urgenţă, cu o diplomă eliberată de MS lucrăm şi activăm atât în UPU cât şi SMURD. Repet, poate nu dispuneţi de informaţii corecte, eu v-aş trimite diploma de medic primar”, a scris medicul primar, Sava Mihaela.

”UPU-SMURD este UNUL. UPU-SMURD suntem NOI! Medici, Asistenţi, Pompieri, Piloţi, Voluntari…    UPU=SMURD. Contrar declaraţiei domnului Rafila, pe SMURD sunt profesionişti”, a scris, la rândul său medicul Modiga Andrei de la Târgu Mureş.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.