duminică, iunie 4, 2023

4.500 de oameni au avut accidente de muncă în România anul trecut. Dintre aceştia, aproape 100 au murit, potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii. Cele mai multe s-au înregistrat în construcţii, silvicultură şi exploatare forestieră sau transporturi, arată un raport privind securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor.

România este a patra în Europa la numărul de accidente de muncă mortale, cu o rată de trei la o sută de mii de locuitori – dublu decât media Uniunii, arată datele Eurostat.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Accidente de muncă mortale în domeniul construcțiilor

În judeţul Vaslui, inspectorii de la ITM au anunţat deja cinci accidente de muncă – toate în construcţii – pe fondul neasigurării condiţiilor privind securitatea în muncă. În urma controalelor făcute până acum, s-au aplicat peste 100 de sancţiuni, mai ales pe şantiere, din cauza improvizaţiilor periculoase, potrivit Rador.

Gheorghe Chirvase, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, a precizat că doar în cursul lunii aprilie în județ s-au înregistrat cinci accidente de muncă, victimele fiind angajați care nu au avut echipamente de protecție asigurate și nu au fost instruite corespunzător în privința normelor de securitate și protecție în muncă.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

În urma verificărilor efectuate pe această linie la mai multe firme din județ, 41 de angajatori au primit peste 120 de sancțiuni contravenționale.

Gheorghe Chirvase: „Marea majoritate a personalului nu este instruit corespunzător. Sancțiunile pot ajunge până la răspunderea penală, mai ales că sunt unele situații în care persoanele care sunt victime ale accidentelor de muncă nu sunt nici măcar încadrate în muncă și nu respectă prevederile legale privind regimul de muncă”.

Te-ar mai interesa: Pericolul din pahar. Această băutură poate crește ...

Cele mai multe deficiențe constatate în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea în muncă s-au întâlnit pe șantiere, spun inspectorii ITM.

Muncitorii găsiți fără echipamente de protecție spun însă că angajatorii le recomandă adesea să își cumpere singuri echipamente de protecție.

Reprezentanții Inspectoratului de Muncă Vaslui au anunțat că verificările în teren vor continua atât pe linia depistării angajatorilor care nu respectă normele de securitate în muncă, dar și pentru prevenirea și combaterea muncii fără forme legale

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

Conform statisticilor europene privind accidentele de munca, „accidentele mortale” sunt definite drept cele care duc la moartea victimei in termen de un an de la producerea accidentului.

In termeni mai generali, un accident la locul de munca este definit ca fiind un eveniment ce duce la vatamarea fizica sau psihica a persoanei in cauza.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private