Sari la conținut

România, peste media europeană la decese cauzate de tuberculoză

500.000 de persoane au o forma de TBC rezistenta la antibiotice
500.000 de persoane au o forma de TBC rezistenta la antibiotice

România are o rată a mortalității prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 țări europene, conform ultimelor date ale Institutului de Sănătate Publică.

Cu toate acestea, numărul românilor diagnosticați anual cu tuberculoză este în scădere ca urmare a activităților implementate de către Programul Național de Control al Tuberculozei.

Dacă în anul 2011 s-au înregistrat 18.215 cazuri noi și recidive, în anul 2013 numărul s-a ridicat la 15.382 cazuri, incluse fiind și recidivele bolii, conform datelor Societății Române de Pneumologie.

Situația rămâne în continuare gravă, în condițiile în care, în țară, se înregistrează zilnic 55 de cazuri de tuberculoză, iar în fiecare zi patru români își pierd viața din cauza acestei boli totuși curabile, ceea ce înseamnă între 1.200 — 1.500 de decese pe an.

Mai mult, conform Societății Române de Pneumologie, frecvența bolilor pulmonare este la fel de mare ca și a celor cardiace și generează tot atâtea cheltuieli ca și bolile de inimă. Până în anul 2011, datele arătau că 6% din români au astm, 8-10% au o altă boală de plămâni numită BPOC, iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%.

„În data de 24 martie, la nivel mondial, se marchează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei și este important cu această ocazie să atragem atenția publicului asupra faptului că tuberculoza este o maladie infecțioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuți drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectați, este urmat corect și nu este întrerupt înainte de termen’, a declarat luni dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziogie „Marius Nasta”, conform unui comunicat remis presei.

Oana-Martha Igrișan, director de comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, susține că este important să se atragă atenția nu doar asupra implicațiilor tuberculozei, ci și asupra tuturor bolilor pneumologice care au un impact atât de puternic asupra vieții pacienților.

„Pentru unele dintre afecțiunile pneumologice există tratamente de ultimă generație care ar contribui vizibil la îmbunătățirea calității vieții pacienților, tratamente care sunt în așteptare pe lista medicamentelor compensate și gratuite de mai bine de 6 ani. Toți acești pacienți au nevoie de sprijinul nostru și al autorităților pentru a le crește speranța de viață și a le reduce suferința astfel încât să se poată bucura din nou de viață’, a declarat Oana-Martha Igrișan.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel