luni, ianuarie 18, 2021
Irina Lungu

O femeie de 26 de ani Bucureşti este cel mai recent caz confirmat de coronavirus, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Femeia se afla în autoizolare din 9 martie, iar în prezent este internată la Spitalul de boli infecţioase “Victor Babeş”.

Un număr de 2.298 de persoane sunt în carantină instituţionalizată, iar 13.723 în izolare la domiciliu, a informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

“Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.298 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID-19 (coronavirus). Alte 13.723 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 2.545 de teste. Dintre acestea, 2.470 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19″, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, pe teritoriul României, până la ora actuală, au fost confirmate 81 de cazuri de persoane infectate. Șapte sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Persoanele infectate sunt internate în spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa şi se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea generală a pacienţilor este bună, cu excepţia pacientului internat la ATI la Institutul ”Victor Babeş”, care este mai bine faţă de momentul internării.

Cele mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 sunt în Bucureşti, acestea fiind internate în spitale de boli infecţioase şi sub permanentă supraveghere medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 32 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor şi două pentru comunicarea de informaţii false.

GCS le reaminteşte cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. TELVERDE nu este un număr de urgenţă, ci o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita detalii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Pe 4 martie, autoritățile au adoptat o decizie legată de scenariile privind evoluţia și intervenția în cazul infecţiei cu noul coronavirus în România. Scenariul 1 presupunea existenţa de la 1 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Scenariul 2, de la 26 până la 100 de cazuri, scenariul 3, de la 101 până la 2.000 de cazuri de infecție, iar ultimul scenariu vorbeşte deja despre peste 2.001 cazuri de îmbolnăvire.

“România se pregateste de scenariul 3”, a anuntat, miercuri, Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunțat că s-a luat decizia resticționării tuturor evenimentelor din spatiile inchise la care participă mai mult de 100 de persoane, până pe 31 martie.

Este vorba de activitati sportive, religioase, de divertisment, culturale, stiintifice.

Victor Costache mai spune că “ne pregătim pentru o trecere în scenariul 3 sau în scenariul 4”.
Potrivit decarațiilor premierului și ministrului Sănătății, România pregătește achiziția a 400 de ventilatoare pentru pacienții cu coronavirus care ar suferi complicații respiratorii grave.