Sari la conținut

România se confruntă cu o explozie a cazurilor de cancer. Managerul Spitalului Fundeni: „cel mai tânăr pacient are o lună”

copii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Copii bolnavid e cancer

După pandemia de coronavirus, țara noastră se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de cancer. Managerul Spitalului Fundeni lansează un apel de ajutpr către tinerii sănătoși să vină să doneze celule stem pentru a-i ajuta pe copiii bolnavii de cancer.

Cel mai mic pacient din spital are vârsta de doar o lună, iar cel mai mic donator salvator este un copilaș de numai doi ani care a intrat în procedura de donare de celule stem pentru a-și ajuta fratele bolnav.

Profeor univ, dr. Anca Coliță, managerul Spitalului Fundeni a explicat pentru Antena 3 CNN care este situația cazurilor de cancer după pandemie.

„La un moment dat am văzut o analiză a Registrului German de Pacienți Pediatrici cu Afecțiuni Maline în care părea că este o incidență în creștere a cazurilor de malignitate la copii, asociată pandemiei.

Și pe registrul românesc părea o ușoară creștere, dar nu ceva foarte semnificativ statistic. Nu, nu am observat o creștere (n.r. a numărului de cazuri de cancer după pandemie), cel puțin în institut. Numărul de cazuri noi înregistrate în fiecare an de afecțiuni noi la copil este undeva 60-70 de cazuri.

Toate camerele de transplant, de cele stem hemato-politice sunt ocupate cu pacienți. Și dacă pacientul are șansa ca în familie să aibă un donator compatibil, evoluția poate fi foarte bună. Dacă nu are această șansă, lucrurile se complică și pacienții așteaptă găsirea unui donator în registru internațional.

Deci fac un apel în acest sens și foc ca tinerii puternice României să se gândească că pot oferi șansa la viață unor copii sau unor alți tineri care sunt aflați în suferință și care necesită câteva celule pentru a-și relua firul ei”, a povestit doctorul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel