marți, iunie 22, 2021

România este a doua cea mai afectată țară din Europa, după Malta în ceea ce privește mortalitatea infantilă la copiii sub un an.

Conform ultimului studiu publicat în luna iulie a.c. de Institutul Național

de Statistică, în anul 2017, în România, rata mortalității infantile la copiii sub un an a ajuns la 7,1. Mai mult de o treime dintre copiii care au decedat în primul an de viață a avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine are legătură cu nașterea și mai ales cu adaptarea bebelușului la viața extrauterină.

Conform ultimului studiu, în 27% din cazurile de deces ale noilor născuți au fost favorizate de nașterea prematură. Din punct de vedere al afecțiunilor medicale cele mai des întâlnite în cazurile de deces al copiilor de sub un an sunt bolile aparatului respirator (27%)

și malformațiile și anomaliile genetice (22%).

Îngrijirea antenatală poate permite evaluarea riscului pentru cele mai relevante complicații care pot afecta mama și copilul încă de la 11-14 săptămâni de sarcină și poate duce la scăderea ratei mortalității în România.  Îngrijirea antenatală presupune prevenția nașterii premature și preeclampsiei, identificarea și organizarea nașterii în centre specializate a copiilor cu malformații care au nevoie de tratament medicamentos sau chirurgical imediat după naștere, sau chiar tratarea bebelușilor cât sunt încă în uter, cum este cazul transfuziilor

intrauterine sau intervențiilor LASER fetale.

La inițiativa FETAL MEDICINE FOUNDATION FELLOWS DIN ROMÂNIA a fost organizat primul curs de medicină fetală destinat îngrijirii antenatale care atinge principalele subiecte din domeniu: screening pentru anomalii genetice și structurale cu accent mai ales pe diagnosticul cât mai precoce al malformațiilor cardiace, restricțiile de creștere, bolile asociate sarcinii cum sunt infecțiile și diabetul gestațional sau terapia fetală intrauterină. Toate acestea reprezentând tactici esențiale în prevenirea mortalității infantile în primul an de viață.

FETAL

MEDICINE FOUNDATION FELLOWS DIN ROMÂNIA a fost creat la inițiativa a 14 medici români care au urmat un stagiu de supra-specializare în acest domeniu la Kings College din Marea Britanie, sub îndrumarea Profesorului Kypros Nicolaides, Profesor de Medicină Fetală la King’s College Londra și director al Centrului de Cercetare Harris Birthright.

Profesorul Kypros Nicolaides este cunoscut în lumea medicală ca fiind cel care a creat modelul piramidei inversate de îngrijire antenatală, model acum acceptat și implementat de majoritatea țărilor europene.

„Pentru a putea scădea rata mortalității

infantile la copiii sub 1 an de la nivel de 7,1, adică aproape dublul mediei europene de 3,6, este important să mergem cu îngrijirea cu 6 luni înainte de momentul nașterii, în primul trimestru de sarcină și începând de atunci să acordăm gravidelor îngrijire antenatală la cele mai înalte standarde. Prin cursul pe care l-am organizat ne-am propus să facem cunoscut și să implementăm și în România modelul Profesorului Kypros Nicolaides privind îngrijirea antenatală. Suntem la început de drum, dar semnalele sunt bune. La cursul de anul acesta au participat 200 de specialiști de obstetrică-ginecologie veniți din toate orașele mari. Asta înseamnă aproape 10% din specialiștii de obstetrică-ginecologie din întreaga țară.”, a explicat Simona Duță, medic primar obstetrică-ginecologie, supra-specializată în medicina fetală.

Cursul organizat de cei 14 medici din cadrul FETAL MEDICINE FOUNDATION FELLOWS DIN ROMÂNIA are ca principal scop creșterea standardului de îngrijiri medicale în sarcină și al nivelului de sănătate al femeii gravide prin educația specialiștilor și furnizarea noutăților în domeniu, aplicate la condițiile de practică în România prin implementarea modelului piramidei inversate al profesorului Kypros Nicolaides care spune că îngrijirea antenatală poate permite evaluarea riscului pentru cele mai relevante complicații care pot afecta mama și copilul încă de la 11-14 săptămâni de sarcină și poate duce la scăderea ratei mortalității în România.

Ultimele stiri

Parteneri