Sari la conținut

Românii care au pensia de 5.800 de euro pe lună. Cum au ajuns la această valoare astronomică?

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

O carieră în Parlamentul European este adesea percepută ca o oportunitate de a activa într-un organism legislativ prestigios și influent. Pentru unii politicieni români, această experiență se încheie cu un venit confortabil, garantat de statutul de membru al Parlamentului European.

Pensia lunară de 5.800 de euro a devenit o realitate pentru anumiți europarlamentari români, valorile astronomice ale acestor pensii sfidând crizele economice care îi afectează pe românii de rând.

Sistemul de pensii pentru europarlamentari

„Pensia reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total. Costul este suportat de bugetul UE”, explică Parlamentul European, citat de Playtech. Acest sistem de pensii permite europarlamentarilor să obțină pensii semnificative în funcție de durata și contribuțiile lor în cadrul Parlamentului European.

Românii cu pensia de 5.800 de euro

Unul dintre beneficiarii pensiilor din Parlamentul European este Marian Jean Marinescu, cel mai longeviv europarlamentar român, în vârstă de 71 de ani. Marinescu și-a început primul mandat în Parlamentul European în 2007. Cu trei mandate complete și încă 19 luni de mandat, Marinescu va avea dreptul la o pensie lunară de 5.800 de euro.

pensie
Sursă foto: Getty Images

Rovana Plumb, fost ministru în mai multe guverne românești și membră a Parlamentului European, este un alt exemplu demn de luat în seamă. Datorită mandatului său în această funcție și a diverselor alte roluri politice pe care le-a deținut, aceasta are dreptul de a primi o pensie lunară de aproximativ 3.300 de euro.

Fostul președinte Traian Băsescu, în vârstă de 72 de ani, și Vasile Blaga, în vârstă de 67 de ani, fost lider al Partidului Democrat Liberal (PDL), primesc pensii similare pentru un singur mandat îndeplinit în Parlamentul European. Băsescu urmează să primească aproximativ 1.750 de euro pe lună, în timp ce Blaga are dreptul la aceeași sumă. În plus, Blaga beneficiază deja de indemnizația de pensie în calitate de europarlamentar pensionat.

Vlad Nistor (69 de ani), care a preluat mandatul mai târziu, va primi o pensie mai mică, de aproximativ 1.600 de euro lunar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel