Sari la conținut

Românii care intră sub incidența acestei legi, riscă să rămână fără pensie! EI sunt cei mai expuși

pensie
Sursă foto: Playtech

Românii care primesc două sau mai multe pensii de serviciu vor trebui să aleagă pe care doresc să o păstreze.

Potrivit legislației actuale privind pensiile, persoanele fizice au posibilitatea de a cumula pensia pentru limită de vârstă cu venituri din salarii sau activități independente.

Pensionarii se pot angaja în activități ca persoane fizice independente, pot genera venituri din drepturi de autor, chirii sau orice alte surse substanțiale.

Chiar dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare în acest an, cumulul pensiei cu alte venituri va fi în continuare posibil. Cu toate acestea, modul în care aceste venituri suplimentare sunt luate în considerare alături de pensie va fi diferit.

Românii își doresc să continue să lucreze chiar și după ce îndeplinesc criteriile de pensionare, o tendință care a crescut constant în ultimii ani. Este de așteptat ca această tendință să devină și mai proeminentă în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, cei care doresc să facă acest lucru trebuie să fie precauți în ceea ce privește legislația. O dispoziție din noua lege 360/2023 ar putea lăsa unele persoane fără pensie în acest an, deși situația diferă între femei și bărbați.

Cine poate beneficia de cumulul pensiei cu salariul?

Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare au opțiunea de a primi pensia sau de a-și continua activitatea profesională.

Acest lucru se aplică persoanelor asigurate în cadrul sistemului public de pensii care îndeplinesc criteriile de pensionare pe baza limitei de vârstă și a stagiului minim de cotizare specificate în anexa 5 la Legea nr. 360/2023.

Începând cu data intrării în vigoare a legii, și anume 1 septembrie 2024, acestea pot opta între a-și primi pensia de pensionare sau a-și continua activitatea profesională, astfel cum se prevede la articolul 46 alineatul (2) din legea menționată anterior.

pensie
Sursă foto: Getty Images

Excepțiile menționate în Codul Fiscal:

Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  • soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  • cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel