Sari la conținut

Românii care se confruntă cu o boală cronică ar putea avea acces la vaccinuri gratuite. Alexandru Rafila: „Există o listă consistentă de vaccinuri propuse”

vaccin
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccin

Începând cu acest an, potrivit declarațiilor Ministrului Sănătății, Alexanfru Rafila, pacienții cu boli cronice ar urma să beneficieze de vaccinuri decontate.

„Am trecut la posibilitatea de a compensa vaccinurile, mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Mă refer, de exemplu, la pacienţii dializaţi, care au nevoie de vaccinare împotriva hepatitei B. Această vaccinare chiar poate fi repetată, având în vedere că seroconversia la ei este mult mai redusă decât în cazul persoanelor cu imunitate de bună calitate.

Sigur, şi ei vor fi în rândul beneficiarilor vaccinurilor care vor face subiectul decontării integrale pentru pacienţii cu boli cronice. Cred că e un mare pas înainte care se face prin faptul că trecem de la un sistem în care şi adulţii au acces la vaccinuri, prin compensare”, a afirmat ministrul Sănătății, potrivit HotNews.ro

Citeste si:

Listă de vaccinuri propusă

„S-a întrunit Comitetul de vaccinologie, există o listă de vaccinuri propuse, o listă consistentă pentru pacienţii cu boli cronice, inclusiv pentru pacienţii care fie sunt la risc de îmbolnăvire – de exemplu, cei dializaţi – fie au diverse boli cronice, inclusiv hepatite virale.

Protecţia împotriva infecţiei cu alte micro-organisme cred că este foarte importantă, pentru ca boala lor să nu se decompenseze sau să ajungă la complicaţii care pot să le pună viaţa în pericol”, mai spune Alexandru Rafila.

Persoanele neasigurate să aibă aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate în ce priveşte accesul la tratament, în cazul bolilor infecţioase

Rafila a arătat, de asemenea, că este important ca persoanele neasigurate să aibă aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate în ce priveşte accesul la tratament, în cazul bolilor infecţioase:

„Bolile infecţioase, care sunt o problemă de sănătate publică, nu ţin cont de statutul de asigurat sau neasigurat, pentru că oprirea transmiterii este esenţială. Să nu aveţi impresia că un asigurat transmite diferit boala faţă de un neasigurat.

Din punctul acesta de vedere, virusurile hepatitice nu au preferinţe şi e clar că accesul la tratament reduce riscul de transmitere. Indiferent de statusul pacientului, asigurat sau neasigurat, trebuie să găsim soluţia pozitivă de includere în program”, consideră ministrul Sănătății.

Fondulpentru inovaţie în vederea asigurării unui mai bun acces la medicamente inovative

Ministrul Sănătăţii a subliniat, marţi, și importanţa Fondului pentru inovaţie în vederea asigurării unui mai bun acces la medicamente inovative. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor.

„Cunoaştem foarte bine că mulţi pacienţi în România au primit medicaţia specifică antivirală în perioada de studii clinice, mai ales la Matei Balş, dar şi în alte părţi, şi s-au vindecat. Lucrul acesta sigur că e important, dar nu e suficient.

Noi acum încercăm să promovăm acest fond pentru inovaţie, care poate să constituie o posibilitate de introducere a unor medicamente mai rapidă, pentru că într-adevăr, cel puţin până în anul 2021, duratele de aşteptare pentru multe medicamente erau în jur de aproape de trei în România, ceea ce într-adevăr este foarte mult. Şi cred că Fondul de inovaţie – sper să existe şi bani ca să finanţăm acest fond pentru inovaţie şi, bineînţeles, criterii de includere a moleculelor care ar putea să fie date pacienţilor înainte de rambursarea pe cale obişnuită a acestor medicamente – cred că este o soluţie bună.

Am avut întâlniri şi cu industria pe această temă.

Cred că există o suficient de mare deschidere ca să putem să punem în funcţiune un astfel de mecanism, care nu ar fi un mecanism unic – există şi în alte ţări – şi ar putea să beneficieze şi pacienţii cu hepatite virale, atunci când apar molecule care sunt mult mai eficiente în tratarea bolii”, a afirmat Alexandru Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.