Sari la conținut

Rugăciune pentru renuntarea la fumat. Mărturia emoționantă a unui sfânt care a fumat

Rugăciune pentru renuntarea la fumat. Mărturia emoționantă a unui sfânt care a fumat.

Sfântul Ioan din Kronstadt s-a născut la 19 octombrie 1829 în Sura și a plecat la cele veșnice în 20 decembrie 1908, în Kronstadt. A unul dintre cei mai iubiți  fost preoți și teologi al Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Sfântul Ioan din Kronstadt este proslăvit în Biserica Rusă, dar a devenit tot mai cunoscut și în spiritualitatea românească. În cartea „Calea pocăinței lăuntrice”, jurnal său duhovnicesc needitat, a lăsat consemnat impresii, neîmpliniri, profunde suferințe, dar și nespuse bucurii duhovnicești în lupta cu păcatul. Printre ele se află și câteva pasaje referitoare la fumat. Sfântul vorbește despre efectele sale nocive asupra trupului și sufletului celui robit de fatalul capriciu.
„Fumatul tutunului estre un capriciu. De la el sunt durerile de picioare și depresia. Că diavolul este tatăl fumatului am simțit-o în mod deosebit azi. O influență rea, negativă a crescut în mine până la culme.
Am simțit că vrăjmașul s-a cuibărit în coastele și în inima mea și cum mi se împotrivea cu insistență, împiedicându-mă să zic ecteniile și rugăciune, speriindu-mă slăbănogindu-mă, întristându-mă până la păcat….

Prin fumat intră în om duhul cel viclean;

După ce aseară am fumat tabac, vrăjmașul și-a făcut simțită prezența în mine printr-un sughiț exasperant care m-a chinuit dinainte de a începe cântarea Heruvicul și până m-am împărtășit cu Sfintele Taine. Nervii îmi erau la pământ, vocea mi se poticnea, tremuram, eram epuizat.
De aceea… fumatul tabacului nu-și are nici un rost. Este un capriciu prostesc, o pângărire a buzelor, o năucire agonisită din voia cea pervertită, o iritare mare și inutilă a nervilor, o ceață cu care ne acoperim de bunăvoie, o moleșire a întregii ființe. … Gustul țigării nu-l pot compara cu nimic altceva decât cu un lucru drăcesc. Și cum, știind aceasta, pot să fumez tabac?! Cum de-mi permit să fac așa ceva uneori?”, a dezvăluit Sfântul Ioan din Kronstadt.
Despre războiul cu patimile el însuși spunea: „Domnul ne cunoaşte slăbiciunile. Este gata să ne ierte totul dacă ne căim şi îi cerem iertare. Esenţialul este să nu ne împietrim inima. Adică să nu ezităm să ne gândim la păcatul săvârşit şi să ne pocăim de îndată lăsându-ne în grija milostivirii lui Dumnezeu. Atunci inima nu va mai cunoaşte nici frământări, nici ispite. Căci va fi înfrântă și smerită şi Dumnezeu nu o va mai urgisi”.
Tocmai de aceea mulți oameni care vor să renunțe dependență nesănătoasă, se roagă la acest Sfânt, care a a luptat și el cu acest viciu și a biruit.
Ioan de Kronstadt, sfântul care s-a luptat cu fumatul - Ortodoxia.me

Rugăciune pentru renuntarea la fumat

Doamne, Dumnezeul meu, Cel ce m-ai făcut, îndură-Te de mine, păcătosul/păcătoasa, care mult greşesc în faţă Ta, nerespectând Legile Tale, lăsându-mă pradă viciului. Vezi neputinţa mea, vezi lipsa mea de voinţă, din care cauza nu reuşesc să lupt şi să înving duhul cel rău al fumatului, care a pus stăpânire pe mine. De aceea mă rog Ție, din tot sufletul, să vii în ajutorul meu/nostru şi să-mi dai puterea de a mă abţine de la fumat şi să biruiesc acest viciu, care-mi pângăreşte sufletul şi trupul. Fii pavăză biruitoare şi ajutătoare mie şi trimite-mi un înger vindecător, care să mă ajute în stăruinţa mea de a învinge această patimă ce mi-a năpădit fiinţa. Pentru acest ajutor, Doamne, Îţi mulţumesc, Te cant, Te laud, fiindu-Ți veşnic recunoscător, pentru că vrei să mă ajuţi să scap de focul veşnic al gheenei, unde ar trebui să ajung pentru acest păcat. Iartă-mă! Iartă-mă! Iartă-mă, şi ajută-mă, după mila şi îndurarea Ta! Amin.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: