Sari la conținut

Rugăciune, post și tradiții pentru Postul Paștelui. Uite care este importanța postului însoțit de rugăciune și ce tradiții au românii

Sarbatoare
Sursă foto: Doctorul Zilei
Sfantul Andrei

Rugăciune, post și tradiții. Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi și aspre de peste an. Postul Mare începe în luna martie, anul acesta, și este ținut de foarte mulți credincioși ortodocși atât din motive religioase și morale, cât și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.

În perioada postului, majoritatea creștinilor care îl țin renunță la alimentele de origine animală și anumite băuturi, precum și obiceiuri dăunătoare. Pe lângă această regulă importantă, postul îi îndeamnă pe credincioși să fie curați și în suflet, prin rugăciune.

Anul acesta, Paștele Ortodox pică pe data de 5 mai, ceea ce înseamnă că Postul Paștelui începe astăzi, 18 martie.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Rugaciune Paște
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie.

(o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor.

Amin. (o metanie)
Psalmul 50
Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea.

Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește.

Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea.

Ție Unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu.

Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea.

Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie.

Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi.

Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.

Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le.

nimă curată zidește întru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele.

Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău Cel Sfânt nu-l lua de la mine.

Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește.

Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce.

Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.

Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta.

Că de ai fi voit jertfă, ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.

Rugăciune care se citește în fiecare post

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tradițiile pentru Postul Paștelui

Pe lângă post și rugăciune, credincioșii ortodocși țin cont și de tradițiile și obiceiurile cunoscute în România din vremurile de demult pentru perioada Postului Mare.

Una dintre acestea are legătură cu evenimentele fericite, precum nunțile, botezurile sau petrecerile. Astfel, nunțile și petrecerile sunt interzise în perioada de post, chiar și botezurile.

  • Pe toată durata postului nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, prin rugăciune și gânduri bune. Acestea fiind spuse, în aceste săptămâni nu se consumă lapte, carne, ouă sau brânzeturi, iar credincioșii sunt îndemnați să se roage, atât pentru ei, cât și pentru oamenii din jur.
  • Pe lângă rugăciunile pentru sănătate și alte lucruri, în perioada de post se fac rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei.
  • După perioada de post, credincioșii merg la biserică pentru spovedanie și se împărtășesc.
  • Pe tot parcursul Postului Paștelui 2024, nu se fac nunți, botezuri sau alte petreceri. Motivul pentru care biserica a impus această regulă are legătură cu faptul că după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă care este în contradicție cu perioada postului.
  • În perioada Postului Mare există zile cu dezlegare la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Aceste zile când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri, 25 martie, și de Florii, în duminica de dinaintea Paștelui.

Surse:  doxologia.ro, antena3.ro, kanald.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel