Sari la conținut

Rujeola face ravagii, avertizează specialiștii: Avem un procent impresionant de deces

rujeola
Sursa foto: freepik.com

Rujeola face ravagii în România, anul acesta, avertizează specialiștii! Din nefericire, numărul îmbolnăvirilor bate recordul, arată datele furnizate de Institutului Naţional de Sănătate Publică: „Avem un procent impresionant de deces…”

Solicitările pentru imunizare prin Programul Naţional sunt foarte scăzute, atrag atenţia specialiştii, mai ales în rândul copiilor. Nici adulţii nu stau mai bine la acest capitol.

În prezent, acoperirea vaccinală pentru rujeolă este de doar 60%, iar numărul total de cazuri se apropie de 12.500, în condiţiile în care România este în cea de-a patra lună de epidemie de rujeolă, iar datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că de la începutul anului s-au înregistrat 13 decese.

vaccin rujeolă
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Toate cazurile de rujeolă și decesele care au fost înregistrate au fost din cauza lipsei de vaccinare a populației eligibile, respectiv a copiilor, prin Programul Național de Vaccinare, spune președintele Comisiei Naționale de Epidemiologie din Ministerul Sănătății, profesor doctor Doina Azoicăi.

Decese înregistrate

„Din cele 13 decese care au fost înregistrate de la începutul anului, avem un procent impresionant de decese la persoane care nu au fost niciodată vaccinate – 82%, iar 10% au un status necunoscut de vaccinare. Propriu-zis, 92% din aceste victime, care nu trebuiau să moară, au fost victimele acestei nevaccinări”, afirmă Doina Azoicăi, potrivit RRA.

Profesor doctor Doina Azoicăi a mai adăugat că ținta programelor de educație din România trebuie să fie vaccinarea pe durata întregii vieți.

Amintim că rujeola, boala care afectează sistemul respirator și sistemul nervos, se transmite prin picături de secreții respiratorii ale persoanelor infectate și poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie sau encefalită.

Simptomele includ febră, erupție cutanată, tuse, strănut, dureri de gât și ochi roșii. Este o boală contagioasă și poate fi prevenită.

Mod de prevenire a rujeolei

Pentru a preveni rujeola, este important să se respecte măsurile de prevenire

Vaccinarea împotriva rujeolei este cea mai eficientă prevenire de prevenire a acestui boli. Este recomandat ca toți copiii să fie vaccinați conform schemei naționale de imunizare.

Evitarea contactului direct cu persoanele infectate cu rujeolă sau cu alte persoane care prezintă simptome de bo

Menținerea unei igiene riguroase, cum ar fi spălarea frecventă a mâ

Evitarea expunerii la infectați prin contactul cu obiectul sau suprafețe contam

Monitorizarea și informațiile sanitare în cazul apariției unor cazuri de rujeol

Respectarea acestor măsuri de prevenire poate ajuta la stoparea răspândiri rujeolei și la protejarea sănătății individuale și a comunității.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel