Sari la conținut

S-a decis! Data la care UE interzice sobele pe lemne în România

Românii nu vor mai putea să aibă în casele lor sobe cu lemne! La solicitarea Uniunii Europene, țara noastră se obligă să își reformeze sistemul de încălzire.

România va renunța la sobele tradiționale pe lemne! La cererea Uniunii Europene, tehnologiile de încălzire/răcire neperformante din punct de vedere energetic, folosite în prezent, vor fi eliminate progresiv. Sobele pe lemne se vor înlocui cu pompe de căldură, o tehnologie catalogată drept regenerabilă.

Această tehnologie ar urma să înlocuiască treptat, până în 2050, sobele de gătit ineficiente din Uniunea Europeană, relatează Antena3 CNN.

În România, cota de energie regenerabilă ar trebui să crească de la 32% în 2030 la aproape 35% în 2050.

Conform Comisiei Europene, pompele de căldură sunt un element cheie pentru tranziția către energia curată și pentru realizarea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon ale Europei până în 2050.

În Europa va fi nevoie de sute de mii de noi instalatori

Pentru a crește producția și instalarea pompelor de căldură este nevoie de 750 000 de instalatori suplimentari. De asemenea, cel puțin 50% dintre actualii instalatori trebuie să fie recalificați pentru a putea lucra cu pompe de căldură.

Ce reprezintă pompele de căldură

Pompele de căldură sunt folosite în clădiri pentru încălzire, apă caldă și, în anumite cazuri, pentru răcire.

Pompele de căldură nu produc căldură arzând combustibili fosili, ci utilizează căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.

Acestea preiau căldura din exterior și o pompează în interior pentru a încălzi încăperile sau extrag aerul cald din interior și îl expulzează pentru a le răci.

În loc să producă căldură, ele extrag și utilizează energia ambientală (caldă sau rece, din aerul exterior și din apele de suprafață sau reziduale) sau energia geotermală (caldă sau rece, din subteran sau din apele subterane).

UE vorbește, de asemenea, despre eliminarea treptată a centralelor electrice pe bază de combustibili fosili, ceea ce ar afecta direct consumatorii români.

Fonduri europene vor fi alocate pentru introducerea pompelor de căldură în Europa, scrie Stiri pe surse.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel