Sari la conținut

Cum să menții căldura în casă în această iarnă și să scazi factura la întreținere

Cum să menții căldura în casă în această iarnă
Sursă foto: Getty Images
Trucuri cu care îți poți menține casa călduroasă

Temperaturile scăzute din ultima perioadă,aduc cu sine și costuri semnificative pentru energie, așa că poate nu este cea mai bună soluție să dați la maxim căldura. Fie că locuiți într-o clădire cu încălzire centralizată, fie că locuința dvs. are încălzire în cameră, există întotdeauna câteva trucuri care vă pot aduce economii mari și o iarnă mai caldă.

1. Dublează draperiile cu încă un rând de material, chiar și subțire

Când vine vorba de perdele, aceasta înseamnă adăugarea unui strat suplimentar pe partea ferestrei, așa cum se întâmplă uneori în hoteluri. Acesta poate fi confecționat din bumbac sau in și poate fi cusut manual pe partea superioară a perdelei, cu ajutorul unei rejanse. Când vine primăvara, îl dai jos la fel de ușor cum l-ai cusut.

Există chiar și perdele speciale pentru acest scop, o căptușeală specială care asigură un anumit nivel de izolare termică.

Sursă foto: Energy.com

2. Lăsați lumina soarelui pătrundă în interior în timpul zilei și trageți perdelele pe timp de noapte

Profitați de soare și permiteți-i să încălzească încăperea în timpul zilei. Cu toate acestea, la căderea nopții, trageți perdelele și draperiile, deoarece până la 25% din pierderile de căldură provin de la aceste suprafețe.

Dacă aveți jaluzele exterioare, țineți-le coborâte pe timp de noapte. Pe lângă faptul că îmbunătățesc nivelul de securitate al casei dumneavoastră, acestea pot crește temperatura interioară cu aproximativ două grade.

3. Folosește rulouri protectoare la uși și ferestre

Sigur le știi: sunt suluri textile ori îmbrăcate în textile, care împiedică frigul să intre și căldura să iasă pe sub uși ori ferestre. Le poți confecționa cu ușurință chiar tu, dintr-un ciorap lung, în care ai îndesat resturi de material textil, melană sau vata.

4. Închide-ți camerele pe care nu le folosiți

Dacă aveți o cameră de oaspeți, sau o încăpere de depozitare pe care nu o utilizați cu adevărat, închideți ușa. Cu cât este mai mare casa, cu atât este mai scumpă încălzirea. Dacă închideți câteva din aceste camere neutilizate, tocmai ați redus numărul total de metri pătrați de acasă care necesită încălzire.

5. Folosiți covoare

Mochetele şi covoarele vă oferă caldură și dau viață întregii tale locuințe. Acestea acționează ca un strat de izolație pentru podeaua, păstrând căldura înăuntru și oferind o atingere caldă când păşiţi cu picioarele goale!

6. Folosește cu măsură ventilatoarele și hota

Ventilatoarele și hota mișcă aerul din casă afară, dar și permit frigului să ajungă în casă, prin faptul că există canale ori burlane care fac legătură. folosește-le cât mai puțin.

7. Folie de aluminiu în spatele caloriferului cu elemenți

Pentru a profita de toată căldura emisă de calorifer și pentru a evita pierderile termice montează în spatele caloriferului o folie refractară de aluminiu. Aceasta va refracta căldura înspre camera ta și va reduce pierderile termice cu până la 65%.
Sursă foto: Leroy Merlin Romania/ Pentru a profita de toată căldura emisă de calorifer și pentru a evita pierderile termice montează în spatele caloriferului o folie refractară de aluminiu. Aceasta va refracta căldura înspre camera ta și va reduce pierderile termice cu până la 65%.

Pe principiul foliei de aluminiu montate pe geamuri vara, această improvizație te va ajuta să distribui mai bine căldură în încăpere. Funcționează la caloriferele cu elemenți (cum sunt cele din fontă ori din baie), pentru că în cazul lor exista spațiu prin care să fie difuzată căldură, susține Republica.

8. Nu blocați caloriferele cu mobilă sau canapele

Evitați așezarea canapelei și a mobilierului mare sub un orificiu de încălzire sau în apropierea radiatorului. În loc să ai o încălzire uniformă în toată camera, canapeaua va ajunge să absoarbă o mare parte din căldură.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel