Sari la conținut

S-a descoperit cheia fericirii: 10 obiceiuri bune pentru creier

fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Stil de viata sanatos

S-a descoperit cheia fericirii: Moduri de a-ți face creierul să producă serotonina, dopamina și endorfine

Hormonul fericirii se poate elibera în urma anumitor activități sau evenimente care stimulează creierul să producă neurotransmițători precum dopamina, serotonină și endorfine. Aceste substanțe chimice sunt implicate în reglarea stării de bine și a fericirii.

10 obiceiuri bune pentru creier

Printre activitățile care pot stimula eliberarea hormonului fericirii se numără exercițiile fizice, practicarea de activități plăcute sau relaxante, socializarea cu persoanele dragi, ascultarea muzicii preferate sau chiar consumul anumitor alimente și băuturi, precum ciocolata sau ceaiul verde. De asemenea, psihoterapia și medicamentele prescrise de un specialist pot fi folosite pentru a regla nivelurile de neurotransmițători din creier și a îmbunătăți starea de spirit.

Serotonina, dopamina și endorfinele

Serotonina, dopamina și endorfinele – trebuie să fie ridicată pentru a experimenta același sentiment de euforie. Așadar, vă spunem ce reguli simple sunt importante să urmați pentru ca fiecare zi să fie o bucurie.

Activități fizice

Activitatea fizică este cea mai simplă și rapidă modalitate de a elibera endorfine. Modul în care funcționează este că activitatea determină creșterea ritmului cardiac, care la rândul său eliberează endorfine. Deci, cu cât antrenamentul tău este mai activ și mai intens, cu atât vei fi mai fericit la sfârșitul acestuia. Apropo, endorfinele afectează și sensibilitatea la durere. Dacă faci sport în mod regulat, senzațiile de menstruație, vânătăi sau încordări musculare vor deveni mai puțin dureroase.

Dacă scopul nostru este să trezim anumiți hormoni (în acest caz, hormonii fericirii), trebuie să creștem prezența acelor alimente în alimentația noastră care le produc. Astfel de alimente sunt: Ciocolata neagra.

Neuromodulatorul feniletilamina din ciocolata neagră eliberează hormoni fericiți. Dar! Este important să consumați ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao și un conținut minim de zahăr – acesta din urmă dă o explozie de energie pe termen scurt și apoi provoacă o senzație de letargie.

Ciocolata reduce depresia

Un studiu realizat de University College London a constatat că cei care au mâncat ciocolată neagră în orice moment al zilei într-un studiu de două zile au raportat simptome asemănătoare depresiei cu 70% mai rar decât cei care nu au consumat.

Produse cu Omega-3: peste gras (somon, pastrav, ton), avocado, ulei de masline. Alimente cu triptofan, un aminoacid numit „antidepresiv natural”. Sintetiza serotonina, melatonina si dopamina in creier. Triptofanul se găsește în pui, ouă, lapte, nuci și semințe. Produse cu capsaicină, un alcaloid care normalizează microflora intestinală. De regulă, aceștia sunt ardei iute roșii sau sosuri cu ei.

Starea de fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Activitate sexuală

În timpul plăcerii sexuale, corpul nostru produce dopamină, oxitocină și endorfine. Producția acestor hormoni atinge vârful când ajungeți la orgasm. Interesant este că poți obține hormoni fericiți fără a face sex. De exemplu, îmbrățișarea unei persoane dragi este o modalitate puternică de a elibera oxitocină.

Masaj

Data viitoare când persoana iubită îți cere un masaj pe spate, știi că există și beneficii pentru corpul tău. S-a demonstrat că masajul (și orice atingere plăcută) produce hormoni fericiți atât în ​​masaj, cât și în persoana care primește masajul. Același lucru se poate spune despre practicile de vindecare precum acupunctura, chiropractica și hidroterapie. Te ajută să te relaxezi și chiar să scapi de durerile minore.

Meditaţie

În ciuda faptului că meditația a devenit populară recent, puțini oameni încă o practică. De exemplu, un sondaj recent în rândul britanicilor a arătat că doar 26% dintre locuitorii regatului se angajează uneori în meditație. Dar degeaba – meditația ne ajută să relaxăm corpul și să învățăm să ne concentrăm mai bine mintea. Meditația eliberează, de asemenea, serotonină, melatonină și dopamină.

Râsul

Râsul este atât de eficient încât este o formă de terapie pentru tratarea stresului și a depresiei clinice. Când râdem, începe producția activă de endorfine, care deja reduce stresul, îmbunătățește imunitatea și starea de spirit. Deci, comedia ta preferată este o modalitate excelentă de a „ucide” timpul cu beneficii pentru sănătate.

Plimbare prin pădure

La începutul anilor 1980, cercetătorii din Japonia au dezvoltat o nouă modalitate de a îmbunătăți starea de spirit: Shinrin yoku, sau „scăldat în pădure”. Aceasta se referă la o plimbare lungă în pădure, în timpul căreia parcă ești cufundat în natură. S-a demonstrat că astfel de practici cresc conștientizarea lumii și eliberează hormoni fericiți.
Se știe că mirosurile aduc în minte amintiri frumoase (precum și pe cele pe care am dori să le uităm pentru totdeauna). Te invităm să folosești puterea mirosului în avantajul tău! S-a demonstrat că anumite uleiuri esențiale declanșează creierul să producă serotonină și dopamină și acestea sunt lavandă, lămâie și bergamotă.

Apropo, de aceea aromaterapia este atât de populară printre cei care se confruntă adesea cu stres sau sunt predispuși la tulburări depresive.

Vezi realizările tale

Când atingem obiective chiar și mici, creierul nostru realizează: „Pot să o fac!” Acest sentiment plăcut eliberează dopamină și serotonina, crește stima de sine și, cel mai important, te încurajează să cucerești mai mulți munți.

Stabiliți mici obiective zilnice: de exemplu, mergeți mai mult de 5 kilometri, coaceți prăjituri, finalizați o sarcină pe care ați amânat-o de mult timp, petreceți mai puțin timp pe rețelele sociale decât de obicei. Realizările mari sunt, desigur, mai plăcute – dar necesită mult timp.

Amintiri fericite

Creierul nostru nu vede diferența dintre o amintire și ceea ce se întâmplă acum. Prin urmare, atunci când vă amintiți ceva plăcut, creierul ne obligă să retrăim toate acele sentimente care au rămas în trecut. Acest lucru eliberează hormonii fericirii și oferă un val puternic de energie. Așa că uită-te mai des la albumele de familie și amintește-ți cele mai strălucitoare și mai pozitive evenimente din viața ta.

Muzică

Ascultând muzică Atât muzica, cât și cântul ajută la eliberarea neurotransmițătorului oxitocină, care este responsabil pentru buna noastră dispoziție. De exemplu, oamenii după o intervenție chirurgicală pe inimă se recuperează mai repede dacă ascultă muzică în fiecare zi, deoarece oxitocina reduce nivelul de stres și durere, potrivit unui studiu, potrivit MarieClaire.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel