Sari la conținut

5 obiceiuri periculoase pentru creier la care ar trebui să renunți chiar din acest moment

boli neurologice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai cunoscute semne pentru tumori pe creier

Obiceiuri periculoase pentru creier. La fel ca inima, plămânii, ficatul și rinichii, creierul nostru necesită, de asemenea, tipul potrivit de alimente, un somn adecvat și o stare de spirit liniștită pentru a rămâne atent și concentrat.

Dar, de cele mai multe ori, majoritatea oamenilor nu respectă aceste practici sănătoase. Trebuie conștientizat faptul că stilul de viață prost poate avea un impact pe termen lung asupra creierului, ducând la afecțiuni neurologice precum boala Alzheimer, demența și pierderea memoriei.

Din păcate, aceste obiceiuri zilnice sunt atât de obișnuite, încât au devenit acum normă, iar acest mod de viață nu este doar acceptat, ci și apreciat.

Cele cinci obiceiuri periculoase care îți distrug creierul

Iată care sunt cele cinci obiceiuri zilnice care dăunează cogniției și memoriei și ia măsuri pentru a duce o viață mai sănătoasă și mai fericită.

  • Experimentarea stresului cronic: Din păcate e adevărat, stresul cronic poate duce la leziuni ale creierului. Cercetările sugerează că, dacă o persoană se confruntă cu stres frecvent și pentru perioade lungi de timp, el sau ea poate risca să afecteze sau să scadă cortexul prefrontal al creierului. Această parte este responsabilă pentru păstrarea memoriei și pentru a vă ajuta să învățați și să vă amintiți lucruri noi.
  • Lipsa odihnei și a somnului adecvat: Studiile publicate în Centre for Disease Control and Prevention arată că a nu dormi timp de șapte până la opt ore pe noapte, pentru o perioadă mare de timp, poate duce la deteriorarea sănătății cognitive. Aceasta este una dintre principalele cauze ale riscului crescut de Alzheimer la mulți oameni. Abilitățile tale cognitive depind de un somn odihnitor.
  • Consumul de alcool în exces: Există studii care arată o legătură între consumul de alcool și declinul cognitiv, fiind o legătură invers proporțională. Oamenii care sunt mari consumatori de alcool vor suferi în cele din urmă o scădere a materiei cenușii a creierului. Consumul de alcool este, de asemenea, legat de scăderea materiei cenușii la nivelul întregului creier și de contracția creierului.
  • Starea în izolare pentru o perioadă extinsă de timp: Potrivit unei cercetări publicate în NIH, fericirea sau starea noastră mentală este legată de densitatea materiei cenușii din creier. Studiile arată că, dacă o persoană nu se implică social cu alți oameni și tinde să rămână mereu izolată, sunt șanse să nu fie fericită. Oamenii sunt ființe sociale și rămân izolați doar atunci când nu se simt fericiți. Această stare izolată exacerba apoi și mai mult tristețea și poate duce chiar la depresie și declin cognitiv. Deci, pentru a avea grijă de sănătatea creierului tău, trebuie să socializezi, măcar ocazional.
  • Nu faceți exerciții fizice regulate: Exercițiile fizice și activitățile fizice au fost legate de o funcție cognitivă mai bună și un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni neurologice precum demența și chiar boala Parkinson. În epoca actuală a stilului de viață sedentar, mulți oameni nu își pot face timp pentru asta, dar experții au insistat în repetate rânduri asupra exercițiilor regulate pentru sănătatea creierului.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel