Sari la conținut

S-a dovedit că o vitamină poate preveni cancerul. Din păcate, 60% dintre români suferă de deficit

cancer
Sursa foto: health.harvard.edu
Cancer

Vitamina care combate cancerul. Un articol recent din revista Science dezvăluie un potențial beneficiu al vitaminei D în lupta împotriva cancerului.

Cercetarea a arătat că șoarecii care au consumat o dietă îmbogățită cu vitamina D au prezentat o mai mare rezistență la formarea tumorilor și au răspuns mai eficient la tratamentele de imunoterapie.

Studiul a fost efectuat de o echipă internațională de cercetători de la Institutul Francis Crick din Londra, Institutul Național de Cancer (NCI) din cadrul Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA, și Universitatea din Aalborg, Danemarca.

Rezultatele indică faptul că vitamina D influențează microbiomul intestinal, stimulând dezvoltarea unei bacterii benefice, Bacteroides fragilis. Această bacterie contribuie la întărirea sistemului imunitar al șoarecilor, îmbunătățind astfel capacitatea lor de a lupta împotriva cancerului.

Studii anterioare au sugerat o posibilă legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și riscul de cancer la oameni, deși dovezi definitive lipseau.

Analizând datele provenite de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca, cercetătorii au observat că nivelurile reduse de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de cancer, conform raportului ANSA.

De asemenea, o analiză separată efectuată pe pacienți cu cancer a indicat că cei cu niveluri mai ridicate de vitamina D au avut șanse mai mari de a răspunde pozitiv la terapiile de imunoterapie.

Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului, explică: „Există posibilitatea ca vitamina D să influențeze microbiomul intestinal într-un mod care favorizează un anumit tip de bacterii, care, la rândul lor, contribuie la o imunitate mai puternică împotriva cancerului.”

Cu toate acestea, este necesară realizarea unor studii suplimentare pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a înțelege mai bine potențialul implicări în tratamentul cancerului la oameni.

60% dintre români suferă de deficit de vitamina D

Peste 60% dintre copii și adulți au deficit de vitamina D. Ceea ce însemnă că au nevoie de suplimente zilnic. Și în timpul verii. Se numește administrare continuă. Ați uitat o doza, compensați cu o doză mai mare zilele următoare.

„E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă și poate fi stocată în țesutul adipos și în ficat. Ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități”, a precizat, dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog, pentru stirileprotv. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel