Sari la conținut

S-a reușit imposibilul! Record de transplanturi de organe

La sfârşitul săptămânii trecute în România au fost realizate zece transplanturi de organe, de la trei donatori aflaţi în moarte cerebrală, a anunţat Agenţia Naţională de Transplant.

S-a reușit imposibilul! Record de transplanturi de organe

Între acestea – primul transplant din acest an de la Institutul Inimii din Târgu Mureş, de la un donator de 17 ani la o fată de 16, dar şi un transplant hepatic pentru fetiţa de 5 ani care fusese diagosticată cu o formă agresivă de hepatită.

Două grefe hepatice, transplantate la Institutul Clinic Fundeni

Mai multe unităţi medicale din ţară au fost implicate în aceste intevenţii chirurgicale deosebit de complexe: două grefe hepatice au fost transplantate la Institutul Clinic Fundeni şi una la Spitalul de Urgenţă din Iaşi.

În afară de transplantul de cord de la Târgu Mureş, au mai fost şase transplanturi renale – patru realizate de specialiştii din Cluj şi două de cei din Iaşi. Numărul total de zece transplanturi în doar câteva zile este o situaţie rară pentru România, unde prelevarea de organe de la pacienţii cerebrală este mai curând o excepţie.

Directorul Centrului de Chirurgie Hepatică şi Transplant de la Fundeni, doctorul Irinel Popescu, spune însă că la noi activitatea de transplant este încă foarte redusă. Doar 4-5 la 1 milion de locuitori, sub jumătate din necesarul estimat de el la 10 la 1 milion de locuitori.

Asta ar însemna, explica el – ca în România să se facă măcar 200 de transplanturi într-un an. Spre comparaţie – a adăugat specialistul.

Spania are deja o rată anuală de peste trei ori mai mare. Şi activitatea de transplant ar trebui reorganizată, consideră coordonatoarea echipei ATI de la Fundeni, doctorul Dana Tomescu. Ea spune că, în privinţa transplantului hepatic, de exemplu, ar fi nevoie de un centru care să acopere toate nevoile, inclusiv cele legate de terapie intensivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel