Sari la conținut

S-au înmulțuit cazurile copiilor bolnavi de diabet. Medicii explică legătura dintre pandemie și diabet

Copii pot face diabet? Care sunt cauzele?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diabetul de tip 2 se poate dezvolta la oricine, inclusiv la copii. Afecțiunea este mai probabil să se dezvolte la persoanele cu supraponderabilitate.

Medicii trag un semnal de alarmă asupra copiilor diagnosticați cu diabet. Din păcate, numărul copiilor diagnosticați cu diabet este în creștere și are o legătură cu pandemia de coronavirus.

Potrivit cercetărilor medicale, copii cu diabet s-ar fi îmbolnăvit înainte de pandemie.

În 2020, doar 7 cazuri de diabet au fost înregistrate la copiii din Sibiu. Doi ani mai târziu, 33 de copii aveau să fie diagnosticaţi cu diabet.

„Cazurile nou diagnosticate rămân în continuare cazuri ale pediatriei, ele nefăcând parte dintr-o categorie de afecțiuni curabile. Ei rămân și numărul lor creşte exponenţial de la un an la altul”, spune Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP Sibiu.

Din momentul ridicării restricțiilor impuse de pandemie, tot mai mulți pacienți au prins curaj să meargă la medic.

„Cei trei ani de pandemie ne-au pus în fața unui val, o epidemie de diabet tip 1 și din păcate la vârste tot mai mici. Pandemia, într-adevăr, ne-a pus în fața faptului că atacul asupra sistemului imun dat de acest virus crește incidența și crește apariția diabetului, ajungând în ultimul an la 30-40 de cazuri pe an”, a mai precizat, pentru Antena 3, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

Copiii diagnosticați cu această boală sunt înscriși în Programul Național de Diabet Zaharat. Astfel, au acces la terapii și echipamente care să-i ajute,după cum declară reprezentantul DSP Sibiu.

„Programul național de diabet are un subprogram de pompe și senzori, niște dispozitive speciale în terapia pentru pacienții cu diabet. Începând de la 1 aprilie s-a descentralizat această situație, fiecare spital județ putând organiza un centru, cu condiția să aibă un medic pregătit cu atestate, cunoștințe în acest domeniu și să aibă organizarea necesară.”

Diabetul de tip 2 este specific adultilor, in timp ce, in cazul copiilor, 98% dintre cazurile de diabet sunt de tip 1.

In Romania, peste 3.000 de copii sufera de diabet zaharat tip 1, dupa cum arata datele Ministerului Sanatatii din 2018.

Incidenta cea mai mare a diabetului de tip 1 este intre 4-6 ani si intre 10-14 ani. Primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii.

Din totalul cazurilor de diabet de tip 1 la copii, 20% sunt depistate pana la varsta de 4 ani.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel