Sari la conținut

Sănătate și securitate: Cât de periculoasă este cenușa vulcanică pentru sănătate? Uite cum ne putem păzi de pulberile emise

cancer bronhopulmonar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Totul despre un tip de cancer agresiv

Din cuprinsul articolului

Etna este activ de peste 6000 de ani și este cel mai vechi vulcan activ. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare trei luni, iar satul este, de asemenea, distrus la fiecare 150 de ani.

Înălțimea sa este controversată, deoarece conul vulcanic a fost parțial distrus în timpul erupției, formând până la 400 de cratere secundare. Activitatea distructivă a vulcanului acoperă o suprafață de 1.250 de kilometri pătrați.

Legat de vulcanul Etna, cercetătorii greci își folosesc experiența de propagare a norilor vulcanici de la erupția Etna din 2021 pentru a dezvolta modele mai precise ale acestor fenomene.

Observatorul Național Astronomic din Atena lucrează cu Agenția Spațială Europeană ESA la un proiect pentru a prezice răspândirea cenușii vulcanice în atmosferă, care ar putea reprezenta o amenințare la adresa siguranței aviației. Predicțiile despre dispersia cenușii vulcanice în atmosferă sunt cruciale pentru siguranța zborului, dar până acum nu au fost întotdeauna exacte.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Observatorul Național din Atena folosește datele vântului transmise de satelitul Aeolus al Agenției Spațiale Europene și oferă previziuni mai precise asupra modului în care se va propaga cenușa după o erupție vulcanică.

Cercetătorul grec subliniază importanța capacităților satelitului Aeolus, care pot fi folosite în vederea planificării următoarei misiuni spațiale Aeolus 2 pentru studierea profilului vântului, dar și a impactului acestuia asupra deșerturilor și a oamenilor, potrivit RRA.

OMS avertizează!

OMS avertizează că cenusa vulcanica este un real pericol pentru cei cu probleme pulmonare. Când vulcanul erupe, specialiștii recomandă însa persoanelor care au afectiuni pulmonare să stea în casă pentru a nu fi afectati de o eventuala cadere pe sol a cenusii vulcanice care este imprastiata de nori, deasupra Europei.

Sănătate și securitate: Cât de periculoasă este cenușa vulcanică pentru sănătate? Uite cum ne putem păzi de pulberile emise

„Persoanele care sufera de afectiuni respiratorii cronice, precum astm, bronsita sau emfizem pulmonar pot fi mai predispuse la iritarea cailor respiratorii daca cenusa ajunge in concentratii mari la nivelul solului”, se arata in declaratia OMS.

Daca atunci cand va aflați în aer liber va simțiți gâtul iritat, va curge nasul sau vă ustură ochii, cel mai bine este sa vă limitați la activitatile desfasurate în spațiu închis.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel