Sari la conținut

Sănătatea mintală în România: 15% dintre adulţii la vârsta activă din România se confruntă cu o tulburare mintală

depresie si anxietate
Sursă foto: Getty Images
Semnale grave pe care nu ar trebui să le ignori.

Conform ORGANIZAȚIEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII, 1 din 8 persoane din lume suferă de o tulburare mintală. Cele mai prevalente probleme de sănătate mintală în rândul adulților tineri sunt anxietatea (afectează în prezent 301 de milioane de oameni), depresia (afectează în prezent peste 280 de milioane de oameni) și tulburările alimentare (bulimia, anorexia, dismorfia corporală).

Conform INSTITUTULUI NAȚIONAL DE SĂNĂTATE MINTALĂ (NIMH), adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani au cea mai mare prevalență a tulburărilor mintale, în comparație cu adulții cu vârsta cuprinsă între 26-49 de ani și peste 50 de ani.

România se află pe locul 58 în lume în ceea ce privește rata de suicid și pe locul 126 în ceea ce privește depresia. Anxietatea, depresia și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală și suferință în rândul tinerilor. În România, aproximativ 22.000 de copii și tineri trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.

15% dintre adulţii la vârsta activă din România se confruntă cu o tulburare mintală

Sursă foto: Medic.Chat

15% dintre adulţii la vârsta activă din România se confruntă cu o tulburare mintală, conform rezultatelor unui studiu de specialitate derulat recent. Specialiştii spun că majoritatea tulburărilor debutează în copilărie, în adolescenţă sau în perioada de tânăr adult şi este nevoie de cercetări riguroase care să identifice prevalenţa acestora.

„Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente, tulburări de sănătate mentală, respectiv tulburare depresivă majoră, de asemenea, are o prevalenţă foarte mare.

Dacă ne referim la adulţi, specific din cadrul tulburărilor de anxietate, tulburarea de stres post-traumatic apare undeva în jur de 1,2%. Este uşor subdiagnosticată în raport cu datele internaţionale.

În ceea ce priveşte alte tulburări de sănătate mentale, tulburări legate de consumul de substanţe şi dependenţe, care pentru ţara noastră sunt raportate undeva în jur de 3,1% ca date de prevalenţă în decursul vieţii, respectiv avem datele Agenţiei Naţionale Antidrog, unde acestea ne spun că undeva în jur de 10% dintre adolescenţi şi adulţi au consumat cel puţin un drog ilicit”, a declarat Prof.dr. Anca Dobrean pentru RRA.

Specialiştii consideră că este necesară decontarea mai multor servicii destinate persoanelor cu tulburări mintale şi că e nevoie de sprijin din partea angajatorilor pentru reintegrarea acestora în muncă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel