Sari la conținut

Cum combatem problemele ochilor? Regulile de aur pentru sănătatea oculară

Pentru a trăi, a munci și a se menține sănătos, omul are nevoie de aproximativ 50 de substanțe nutritive. Ochiul este un organ de înaltă performanță, care se bazează pe nutrienții asimilați din hrană, prin circuitul sanguin, de la vitamina A până la oligoelementul Zinc, de la vitamina E, indispensabilă în lupta cu radicalii liberi, până la substanța gălbuie din plante, luteina.

Substanțele acestea au un rol capital la menținerea capacității și acuității vizuale până la vârste avansate. Pericolele cele mai mari pentru vedere, care pot duce chiar la orbire, sunt degenerarea maculară și cataracta.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni cum să prevină aceste două boli, printr-o alimentație corespunzătoare.

Există nutrienți care nu au voie să lipsească din dieta zilnică, pentru ca ochii să rămână sănătoși. Este vorba de vitaminele C și E, carotenoi-luteina, zeaxantina, acizii grași Omega 3, zincul, vitaminele B6, B9 (acidul folic sau folații) și B12.

Riscul apariției degenerării maculare apare, cu precădere, după vârsta de 55 de ani, dar alimentele care previn această afecțiune pot fi consumate la orice vârstă.

Pentru un surplus de vitamina C, puteți consuma portocale, mango sau căpșuni, pentru zinc, carne de curcan sau de pui și cartofi dulci.

Caisele și piersicile sunt surse excelente de beta-caroten, în timp ce, pentru un plus de vitamina E, se recomandă arahidele.

S-a observat că radicalii liberi de oxigen joacă un rol important în mecanismul de opacifiere a cristalinului, mai ales la expunerea la lumină cu raze UV.

Așadar, antioxidanților din alimentație, cum ar fi vitaminele C și E, oligoelementele zinc și seleniu, precum și carotinoidele luteină și zeaxantină, le revine o funcție majoră, de scut protector.

VITAMINA A. Supranumită Vitamina Ochilor, vitamina A sau retinolul susține vederea. O lipsă minoră a vitaminei A poate duce la incapacitatea de a distinge contururi în întuneric. Dacă vă solicitați ochii zilnic, este foarte indicat să suplimentați aportul acestei vitamine, dacă obișnuiți să conduceți noaptea, dacă vă uitați mult la TV sau dacă lucrați mult la calculator.

De asemenea, dacă stați mult în soare. Lumina soarelui descompune vitamina A. Consumul zilnic recomandat de vitamina A este: pentru femei, 0,8 mg, pentru bărbați, până la 1 mg. Vitamina A pură apare doar în surse animale, în organe (cu precădere în ficat), în unt, în brânzeturi grase, lapte gras, pești grași (hering sau macrou), în ouă. Retinolul solubil în grăsime apare în alimentație și în formele sale premergătoare, mai ales în beta-caroten – ca provitamina A. Carotenul are numele de la carotă (morcov), morcovii fiind cap de listă în topul alimentelor recomandate pentru îmbunătățirea vederii.

Și alte legume galbene și verzi sunt o sursă bună de provitamina A. Câteva exemple: broccoli, varza, spanac, andive, salata de câmp, ardeii roșii și galbeni, roșiile, feniculul. Puțin ulei de măsline, unt sau miez de nucă facilitează buna absorbție a acestei provitamine solubile în corp.

Caisele, pepenele galben, piersicile, mango și cătina albă sunt alte surse importante de beta-caroten.

Încărcarea excesivă cu lumină a retinei poate dăuna proteinelor cristalinului. De aceea avem nevoie de vitamina C, captatorul radicalilor liberi, iar cantitatea recomandată zilnic este de 200-300 mg.

Citricele și fructele mov sunt o sursă uluitoare de vitamina C. Coacăzele au și un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant cu beneficii multiple.

Bogate în vitamina C sunt și legumele verzi, ca de exemplu spanacul. Luteina și zeaxantina se găsesc în spanac, mazăre și ardei grași verzi și galbeni, în porumb, gălbenuș de ou și în unele citrice.

Alimentația bogată în afine și coacăze asigură o vedere bună pe timp de noapte. Antocienii au și un efect de întărire a peretelui vascular, beneficiu deosebit de important pentru diabetici.

Zincul este crucial pentru sănătatea ochilor, se regăsește în retină, unde îndeplinește diverse funcții fiziologice, intervenind în metabolismul vitaminei A și în reglarea reacției rodopsinei la lumină, o proteină importantă. Aportul zilnic de zinc ar trebui să fie de 7 mg pentru femei și 10 mg pentru bărbați. Se poate obține consumând carne, organe, pește, ouă, lapte, brânză, fructe de mare, semințe oleaginoase și cereale integrale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel