Sari la conținut

Sângerările, durerile și crampele în timpul sarcinii. Probleme firești sau este cazul să intri în panică?

Sângerările, durerile și crampele în timpul sarcinii. Află ce este normal și ce nu de la dr. Silviu Iștoc

În timpul sarcinii te poți confrunta cu diferite tipuri de dureri, crampe abdominale sau chiar sângerări. Este important să fii informată și să cunoști cauzele acestor simptome, astfel încât să știi din timp când este cazul să te îngrijorezi.

În timp ce sângerarea redusa sau petele de sânge pe chilot în timpul sarcinii nu sunt rare, este cu siguranță neașteptat și deranjant. Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți explică care sunt cauzele sângerării vaginale în timpul sarcinii, cum să îți dai seama dacă este ceva alarmant și ce ar trebui să faci dacă ți se întâmplă.

„Orice tip de sângerare în timpul sarcinii reprezintă un motiv de îngrijorare, chiar și pentru cele mai raționale și calme mame. Vestea bună este că sângerarea ușoară la începutul sarcinii apare la aproape o treime din toate viitoarele mame și, de cele mai multe ori, nu reprezintă nicio amenințare pentru mamă sau copil. Este normal ca un procent mic de femei însărcinate să aibă mici sângerări după actul sexual, iar altele pot avea sângerări din motive care nu au legătură cu sarcina, cum ar fi infecțiile vaginale sau vasele de sânge ale peretelui vaginal. Marea majoritate a sângerărilor este inofensivă”, explică Dr. Silviu Istoc.

Totuși, sângerarea, indiferent cât de redusă, poate indica o varietate de complicații, inclusiv avort spontan, sarcină ectopică și placentă praevia și astfel nu ar trebui să fie niciodată ignorată. Iată câteva motive pentru care s-ar putea să experimentezi sângerări în timpul sarcinii și află când este cazul să te adresezi medicului.

Sângerările în primul trimestru de sarcină

Medicii estimează că între 25-40% dintre femei vor suferi sângerări vaginale în timpul sarcinii timpurii și, de cele mai multe ori, sarcina va progresa total normal. Sângerările ușoare în primele 12 săptămâni de sarcină sunt frecvente și, de obicei, nu semnalează o problemă.

Principala cauză a sângerării în primul trimestru de sarcină este datorată implantării. Se întâmplă foarte devreme – chiar înainte de a afla că ești însărcinată – exact atunci când oul se implantează în mucoasa uterului. În acest stadiu, se poate întâmpla ca și după actul sexual (colul uterin este mai iritabil) sau datorită unei infecții pelvine sau ale tractului urinar să prezinți sângerare. Dacă durează mai mult de o zi – două, sau este mai mult decât o cantitate mica, câteva picături, atunci când ștergi, cel mai bine este să consulți medicul. Între timp, nu utiliza tampoane interne și evită contactul sexual până când sângerarea nu se oprește.

Sângerările severe în timpul primului trimestru de sarcină pot, totuși, să semnaleze și probleme mai grave. „Dacă sângerarea este însoțită de crampe abdominale sau de dureri de spate și observi că prin vagin se scurge și țesut împreună cu sânge, consultă medicul sau mergi la ecografie cât mai curând posibil. Uneori, sângerarea vaginală poate fi cauza unei afecțiuni mai serioase, cum ar fi hemoragia subchorionică sau sângerarea în jurul placentei care se tratează, însă expun gravida la un risc crescut pentru alte complicații, cum ar fi nașterea prematură. Un alt motiv de sângerare îl reprezintă sarcina biochimică, care apare atunci când un ovul este fertilizat, dar niciodată nu se implantează complet în uter, dar și sarcina ectopică care pare atunci când un ovul fertilizat se implantează altundeva decât uterul, cel mai adesea într-o trompă uterină și sarcina molară, caracterzată printr-o creștere anormală pe placentă și, de obicei, un fetus anormal. Din păcate există și cazul de pierdere a sarcinii (amenințarea sau iminența), ceea ce înseamnă pierderea spontană a unei sarcini în primele 20 de săptămâni. De cele mai multe ori, sângerarea care apare în timpul unui avort spontan va fi însoțită de alte simptome, cum ar fi crampe sau dureri abdominale”, explică dr. Iștoc.

Sâgerările și crampele în trimestrul II și III de sarcină

În timpul celei de-a doua jumătăți a sarcinii, sângerarea poate fi cauzată de o dezlipire placentară (unde placenta se detașează parțial de peretele uterin) și în majoritatea cazurilor anunță un pericol pentru mamă sau copil. Sângerarea poate fi cauzată și de placenta praevia (unde placenta acoperă parțial sau complet cervixul), care poate fi riscantă dacă continuă în al treilea trimestru. Sarcinile cu placenta praevia se monitorizează atent de către medic și, de multe ori, necesită internare și repaus la pat.

Sângerarea în timpul ultimelor săptămâni de sarcină este de obicei un semn că nașterea se apropie. Contracțiile uterine devin mai dureroase, iar durerile ligamentelor de susținere se pot resimți mai puternic. În acest trimestru, puteți observa, de asemenea, scurgeri ale dopului cervical – scurgerea acestui dop este de obicei ca un mucus alb sau rozaliu, cu firișoare sângerii. Poți experimenta și unele dureri de spate, crampe stomacale sau mici contracții uterine. Dacă nu ai ajuns încă la 37 de săptămâni, se consideră naștere prematură și trebuie să te adresezi imediat ginecologului.

Totuși, mici sângerări vaginale pot fi normale în orice trimestru de sarcină. Dacă ceva te sperie sau nu te simți în siguranță, contactează-ți medicul care urmărește sarcina.

Cum să știi dacă sângerarea vaginală în timpul sarcinii este ceva amenințător

„Sângerarea vaginală în timpul sarcinii nu este deloc puțin frecventă și poate indica multe lucruri, în funcție de densitate sau de culoare, cât durează și la ce moment în timpul sarcinii apare. Semnele că sângerarea se datorează unor afecțiuni grave cum ar fi avortul spontan, probleme cu placenta sau travaliul prematur includ sângerări severe (similare cu sângerările menstruale), sângerări asociate cu crampe și / sau febră sau sângerare și eliminarea unor țesuturi. Culoarea sângelui este, de asemenea, importantă: sângele roșu aprins este de obicei mai îngrijorător decât sângele care este maroniu.”, adaugă dr. Iștoc.

Indiferent când se întâmplă, chiar dacă prezinți mai puțin de o pată de sânge de dimensiuni mici, contactează-ți medicul imediat pentru a fi sigură, deoarece orice sângerare vaginală în timpul sarcinii poate fi un simptom al unei probleme mai mari. Fii pregătită să răspunzi la întrebări detaliate despre cantitatea de sânge pe care ai pierdut-o și o descriere a modului în care este starea generală. Medicul va decide dacă există motive de îngrijorare.

Din păcate, dacă vorbim despre un avort spontan, atunci nimic nu îl mai poate opri. Dacă sângerarea este un semn de naștere prematură, doctorul tău va urma pașii necesari pentru a preveni acest lucru, probabil că va recomanda odihna la pat și medicație. Dacă sângerarea este cauzată de placenta previa, atunci medicul s-ar putea să îți recomande chiar internarea sau repaosul total la pat. Această condiție impune, însă, nașterea prin cezariană atunci când copilul este pregătit pentru asta. O operație de cezariană chiar și programată are, în general, loc în săptămânile 38-39 de sarcină, dar gravidele cu placenta previa sângerează cel mai des mai devreme în cel de-al treilea trimestru de sarcină. Dacă te regăsești în acest scenariu, atunci operația de cezariană va fi efectuată mai devreme.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel