Sari la conținut

Simptomul care anunță o boală gravă și ne dă fiori reci! Care sunt cele mai frecvente motive ale sângerării gingivale

Sângerările gingivale anunță boli grave. Atunci când ne gândim la sănătatea dentară primul lucru care ne vine în minte este îngrijirea dinților și prevenirea apariției cariilor.

În cele mai multe cazuri, gingiile umflate și sângerânde reprezintă un semn de gingivită, o problemă întâlnită frecvent și care poate fi tratată relativ simplu. În alte cazuri, sângerarea gingiilor poate fi un semn al unui stil de viață mai puțin sănătos sau, din păcate, un simptom al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi diabetul.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că o atenție la fel de mare trebuie acordată și gingiilor, sângerarea lor la periaj fiind nu doar un motiv de disconfort, ci uneori chiar și un semn al unor alte probleme mai serioase de sănătate.

Gingivita

Sângerarea gingiilor poate fi un semn de gingivită, o afecțiune frecventă și nu foarte gravă a gingiilor, cauzată de acumularea de placă bacteriană. “În cazul gingivitei gingiile se vor prezenta iritate, roșii și umflate, sângerând la periaj. Problema poate fi tratată relativ ușor, printr-o igienă dentară mai riguroasă: periaj de cel puțin două ori pe zi, folosirea de apă de gură și ață dentară și, bineînțeles, vizite regulate la medicul dentist”, recomandă specialistul ortodont.

O tehnică incorectă de periaj

În încercarea de a păstra sănătatea dinților, unele persoane pot avea o tehnică de periaj mult prea agresivă pentru gingii, care sunt făcute din țesut delicat.

“Indiferent dacă se optează pentru o periuță de dinți manuală sau electrică, este recomandată alegerea uneia cu peri moi și cu capete rotunjite. Pentru a curăța eficient dinții și gingiile sunt indicate în timpul periajului mișcările blânde, circulare, pentru a evita iritarea gingiilor și, implicit, senzația de durere, sângerarea sau chiar retracția gingivală”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Consumul de tutun

Utilizarea țigărilor și a altor produse din tutun poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea gingivală. Studiile arată că fumatorii au mult mai multe șanse de a dezvolta boli ale gingiilor, favorizând sensibilitatea lor și chiar sângerarea la periaj.

Deficiența de vitamina C și K

Imflamarea și sângerarea gingiilor poate fi un efect al lipsei vitaminelor C și K. Vitamina C ajută țesuturile să se vindece și întărește oasele și dinții, în vreme ce vitamina K ajută la coagularea sângelui și protejează oasele. În cazul în care dieta nu asigură un aport suficient din aceste vitamine sau organismul nu le absoarbe bine, poate apărea sângerarea gingiilor.

Problemele hormonale

S-a constat că unele femei au probleme gingivale în timpul pubertății, menstruației, sarcinii și menopauzei.

“Creșterea nivelului de hormoni în timpul pubertății poate favoriza implicit și creșterea fluxului sanguin la nivelul gingiilor, care devin roșii, umflate și sensibile. Alte femei pot observa că gingiile sunt roșii, inflamate și mai predispuse spre a sângera cu puțin timp înainte de fiecare ciclu – problema care se diminuează după începerea perioadei menstruale. Gingivita de sarcină debutează, de obicei, în a doua sau a treia lună de sarcină și continuă până în luna a opta, cauzând senzația de gingii dureroase, umflate, precum și sângerarea lor. Utilizarea produselor anticoncepționale poate provoca probleme similare, care pot apărea – deși mai puțin frecvent – și în cazul menopauzei”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Diabetul

Sângerarea sau umflarea gingiilor poate fi un simpton al diabetului de tip 1 sau de tip 2.

“În cazul persoanelor care se confruntă cu diabetul, cavitatea bucală nu este la fel de puternică în combaterea microbilor, existând un risc mai mare de a dezvolta infecții cum ar fi gingivita”, atenționează specialistul ortodont.

Dacă schimbarea obiceiurilor de îngrijire orală și o dietă sănătoasă nu sunt suficiente pentru stoparea sângerării gingivale, pasul următor ar trebui să fie o întâlnire cu medicul dentist. Acesta va examina dinții și gingiile și va determina dacă există o afecțiune mai gravă, recomandând totodată un plan de tratament.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel