Sari la conținut

Șapte semne ale cancerului pe care medicii avertizează că nu trebuie să le ignori niciodată

consult ginecologic
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cauze mâncărime genitală

Mai multe persoane cu vârsta sub 55 de ani dezvoltă cancer de colon decât oricând înainte – dar experții spun că există câteva semne cheie care vă pot ajuta să îl depistați din timp și să primiți tratamentul potrivit.

Cancerul de colon este adesea numit „ucigașul tăcut” din cauza simptomelor sale greu de detectat – dar există câteva semne care vă pot ajuta să îl identificați din timp.

Această formă de cancer – la care mai puțin de unul din 10 supraviețuiește după ce trece de stadiul patru – apare în glandele care căptușesc intestinul gros, începând adesea în interiorul unui polip anterior benign.

Acesta este, de asemenea, cunoscut uneori sub numele de cancer colorectal.

Deși, în mod tradițional, se consideră că este un tip de cancer care afectează mai ales persoanele în vârstă, un studiu publicat anul trecut a sugerat că profilul de vârstă al bolnavilor s-a schimbat considerabil în ultimul sfert de secol.

Unul din cinci cazuri de cancer de colon diagnosticate în prezent afectează în prezent persoane cu vârsta mai mică de 55 de ani, față de doar unul din zece cazuri în anii 1990.

Din fericire, acesta poate fi tratat dacă este depistat la timp, așa că este mai important ca niciodată să fim conștienți de primele semne ale cancerului.

Medicii spun că există șapte simptome la care ar trebui să fiți atenți, în special:

Sânge în scaun

Constatarea de sânge în scaun este unul dintre cele mai frecvente semne ale cancerului de colon.

În timp ce o cantitate mică de sângerare punctuală la o ieșire la toaletă nu este neobișnuită, orice cantitate mai persistentă sau însoțită de celelalte simptome din această listă ar putea fi semnul unor probleme la nivelul colonului dumneavoastră.

La fel ca în cazul tuturor formelor de cancer intestinal, medicii recomandă ca orice persoană care constată:

  • Sânge în scaun
  • Pe hârtia igienică
  • Apă roz în toaletă

Pentru mai mult de trei săptămâni, ar trebui să se prezinte la medicul de familie pentru a fi verificat.

Scaune subțiri

Un alt simptom de pe listă care presupune treburile de la toaletă, confruntarea cu scaune neobișnuit de subțiri pentru o perioadă îndelungată poate sugera că se întâmplă ceva în intestin.

Deoarece toate deșeurile corporale solide trec prin colon, se poate aplica o presiune crescută atunci când mergeți la numărul doi dacă există obstacole în calea de trecere, cum ar fi un polip, o creștere sau o tumoare.

Acest lucru are ca rezultat scaune mai subțiri și mai comprimate decât de obicei, și poate fi indicat să consultați un medic dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat.

Pierdere bruscă în greutate

Deși există mai multe motive medicale pentru care se poate întâmpla acest lucru, pierderea dramatică și inexplicabilă în greutate este unul dintre simptomele revelatoare ale cancerului de colon, potrivit medicilor.

Una dintre cauze este cantitatea de energie consumată de celulele canceroase și modul în care acestea pot schimba modul în care organismul transformă alimentele în energie.

Răspunsul sistemului imunitar la cancer poate, de asemenea, să consume energie și să ducă la pierderea în greutate, în timp ce constipația cauzată de inflamația colonului poate, de asemenea, să modifice obiceiurile alimentare, scrie Mirror.

Oboseală

Aceasta este, de asemenea, cauzată de celulele canceroase care consumă energia organismului și, în plus, la aceasta contribuie și unele dintre sângerările cauzate de creșterea acestuia în colon.

Oricine dorește să știe cum se simte oboseala poate consulta acronimul util TATT – care se scrie „Tired All The Time” (obosit tot timpul).

Atunci când este combinată cu unele dintre simptomele descrise mai sus, oboseala poate fi un semn de cancer de colon.

Durere abdominală

Există multe cauze necanceroase pentru crampe sau disconfort la nivelul abdomenului, cum ar fi hemoroizii și sindromul colonului iritabil.

Dar durerea în această zonă care apare brusc și se menține poate sugera probleme mai grave la nivelul colonului.

Merită să mergeți la medic dacă acest lucru se potrivește cu simptomele dumneavoastră.

Transpirații nocturne

Persoanele cu diverse forme de cancer pot suferi transpirații considerabile în timpul nopții, iar acesta este, de asemenea, un simptom al cancerului de colon.

Michael Sapienza, CEO al Colorectal Cancer Alliance din SUA, a declarat recent pentru Men’s Health Magazine că acest lucru afectează „marea majoritate a pacienților cu cancer de colon” cu care vorbește organizația sa caritabilă.

Asta în ciuda faptului că este unul dintre cele mai puțin cunoscute dintre toate simptomele, scrie sursa.

Constipație și diaree

Aproape toate persoanele cu cancer de colon și cancer de intestin observă schimbări în obiceiurile lor de toaletă, potrivit expets.

Constipația poate fi cauzată de îngustarea intestinului de către cancerul de colon, ceea ce cauzează obstrucție și înseamnă că scaunul nu poate trece prin el.

Între timp, diareea poate apărea din cauza unei revărsări excesive de lichid în intestin, atunci când organul devine obstrucționat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel