duminică, august 9, 2020

Echilibrul şi armonia sunt cuvintele-cheie în ayurveda, medicina tradiţională indiană. Iar aceste principii se aplică şi atunci când vine vorba despre hrană.

1. Mâncaţi cel puţin două tipuri diferite de legume în fiecare zi, alegând două dintre ele care să fie complementare din punct de vedere al culorii, texturii şi aromei. De exemplu, morcovii cu broccoli fac pereche foarte bună. La fel de benefică pentru digestie, sănătate şi siluetă este combinaţia de conopidă cu fasole verde.

Citește și:

2. Hidrataţi-vă! Încercaţi să beţi doi litri de apă pe zi (inclusiv ceaiuri, limonadă sau sucuri naturale) şi staţi departe de băuturile răcoritoare sintetice. Corpul uman are între 60 şi 80 % apă. Este important ca lichidele băute să fie cu un pH neutru sau uşor alcalin. Băuturile răcoritoare sintetice sunt foarte acide (pH 2,5-3) şi au un efect nociv în special asupra ficatului şi pancreasului.

Citește și:

Nu beţi băuturi reci de la frigider sau cu gheaţă. Lichidele reci întârzie digestia şi sporesc congestia şi acumularea de mucus în căile respiratorii şi digestive.

3. Dacă e posibil, consumaţi în fiecare zi câte o plantă ce are frunze verde-închis, cum ar fi spanacul, varza furajeră, urzicile sau salata creaţă. Acestea vă oferă mineralele pe care nu le găsiţi în alte legume. De asemenea, puteţi profita din plin de beneficiile pe care le aduc aceste „verzituri”, consumându-le sub formă de suc (proaspăt stors şi neîndulcit). Sunt răcoritoare, vă hidratează şi asigură mineralele şi vitaminele necesare corpului pentru a avea un metabolism bun, ce asigură o siluetă frumoasă.

Citește și:

4. Cel mai bun mod de a găti legumele este să le căliţi uşor în puţin ulei de măsline şi condimente – acest lucru nu numai că le păstrează aroma şi gustul, dar ajută şi la digerarea mai uşoară a mâncării, pentru că legumele îşi păstrează fibrele. Pe lângă faptul că ajută la digestie, fibrele împiedică organismul să digere rapid carbohidraţii din dulciuri şi făinoase, deci pot limita efectele pe care le are asupra siluetei consumul unei prăjituri, de exemplu.

5. Asafoetida este o răşină aromată (unii spun că mirosul ei e oribil, alţii îl adoră), ce aduce multe beneficii digestiei. Dacă suferiţi de probleme precum balonare sau gaze, asafoetida este soluţia pentru dumneavoastră. În India se foloseşte la multe mâncăruri (în special orezuri, feluri cu pui şi cu cartofi), ca şi condiment, tocmai pentru a uşura digestia. Dacă gătiţi pentru prima oară cu asafoetida, procedaţi în următorul mod: încălziţi puţin unt ghee (unt clarifiat) într-o tigaie. Când e cald, adăugaţi un praf de asafoetida, apoi completaţi cu chimion sau cu seminţe de muştar ori cu alte condimente pe care plănuiţi să le folosiţi la mâncare.

6. Luaţi trei mese principale pe zi şi două gustări, iar ulima masă consumaţi-o înainte cu trei ore de culcare. De asemenea, e important ca atunci când mâncaţi să staţi aşezat şi să nu vă lăsaţi distraşi de nimic. Mestecaţi de de cel puţin 20 de ori fiecare îmbucătură.

7. Simţiţi nevoia să ronţăiţi ceva? Staţi departe de prăjeli, dulciuri pe bază de făină albă sau margarină. Toate sunt lipsite de ceea ce ayurveda numeşte „prana” sau „energie vitală”. Ayurveda recomandă, în schimb, să aveţi la îndemână, pentru o gustare, migdale, stafide, suc proaspăt de pere sau de prune, covrigei din făină şi seminţe integrale.

 

Parteneri