Sari la conținut

Sarea: Avantaje și dezavantaje. Iată de ce ar trebui să scazi aportul de sare

sare de masa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Doza zilnica de sare

Sarea: Avantaje și dezavantaje. Iată de ce ar trebui să scazi aportul de sare.

Ni se spune adesea că trebuie să reducem cantitatea de sare, dar mulți dintre noi nu reușim să facem acest lucru. Chiar dacă ni se spune adesea să consumăm alimente care fie sunt mai puțin sărate, fie nu au deloc sare, avem tendința de a nu ține cont de aceste recomandări. Dar, nu ar trebui să mai evitați aceste sugestii și iată de ce.

Știați că sarea a fost folosită pentru conservarea alimentelor de secole?

Deși ajută la amplificarea gustului meselor tale, consumul prea mare de sare are un impact negativ asupra sănătății tale. Sarea a fost extrem de importantă în conservarea alimentelor, ceea ce ajută produsele alimentare să aibă o durată de valabilitate mai lungă.

Cu toate acestea, ceea ce nu știm este că sarea extrage umiditatea din alimente și această extragere a umidității limitează creșterea bacteriilor care apoi strica alimentele și devine o cauză a bolilor gastrointestinale.

Chiar dacă majoritatea dintre noi știm ce este sarea și ce face ea, rareori înțelegem formarea sării și de ce este îngrijorătoare? Sarea este o combinație de doi compuși chimici, și anume, sodiu și clorură.

Sarea: Avantaje și dezavantaje

Dintre cei doi compuși, sodiul a fost cauza de îngrijorare în corpul uman. Consumul prea mare de sare a fost asociat cu creșterea nivelului tensiunii arteriale, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială sunt apoi legate de a deveni un factor de risc major pentru accident vascular cerebral și afecțiuni legate de inimă.

În ultimii ani, afecțiunile legate de inimă și cazurile de accident vascular cerebral au crescut, ceea ce duce în cele din urmă la deces sau la boli severe. În afară de aceasta, hipertensiunea arterială a fost asociată și cu bolile de rinichi.

Iată de ce ar trebui să scazi aportul de sare

Prin urmare, este esențial să ținem sub control aportul de sodiu pentru a evita efectele pe care le are sodiul asupra celulelor din corpul unei persoane. Există anumite grupe de vârstă care prezintă un risc mai mare și sunt adesea numite sensibile la sare.

Este important ca acest grup special, împreună cu persoanele în vârstă, să-și țină sub control aportul de sodiu.

Iată cum vă puteți menține aportul de sare în limite:

1. Evită alimentele procesate și junk care folosesc sare pentru conservarea produselor alimentare.

2. Creșterea aportului de fructe și legume în dietă poate ajuta, de asemenea, la scăderea aportului de sodiu.

3. Exercițiile regulate reprezintă cea mai bună modalitate de a vă monitoriza starea generală de sănătate și de a vă reduce aportul de sodiu.

4. Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool ajută, de asemenea, la menținerea tensiunii arteriale în limite.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel