Sari la conținut

Șase lucruri pe care le au în comun oamenii care nu se îmbolnăvesc niciodată de inimă

Sursă foto: pixabay
O alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos în ansamblu sunt cheia pentru menținerea sănătății inimii

Cum să eviți bolile de inimă. Bolile de inimă continuă să fie principala cauză de mortalitate din România, dar acestea pot fi prevenite în proporție de până 80% prin controlul medical periodic, susține dr. Dan Gaiță, președintele Forumului de Prevenție.

Specialistul precizează că „trebuie să mâncăm echilibrat (dar mai puțin…), să facem zilnic mișcare (dar conform stării noastre de sănătate), să nu fumăm (nici măcar pasiv) și să ne oferim timp suficient de odihnă”.

Ce mâncăm ca să avem o inimă sănătoasă

Cei mai importanți factori de risc asociați bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, și boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Dintre aceștia, unii factori sunt nemodificabili (precum vârsta şi ereditatea), însă majoritatea pot fi modificați şi ținuți sub control prin activitatea fizică zilnică, menținerea unei greutăți normale sau adoptarea unei alimentații sănătoase prin:

  1. înlocuirea aportului de grăsimi animale saturate cu grăsimi mono sau polinesaturate;
  2. limitarea consumului de alimente care au un conținut sărac în nutrienţi și număr crescut de calorii;
  3. consumul de alimente cu conținut ridicat de fibre și nutrienţi (legume si fructe);
  4. controlul optim al tensiunii arteriale, glicemiei și colesterolemiei (LDL–colesterol, HDL– colesterol si trigliceride);
  5. renunțarea la fumat;
  6. efectuarea de controale medicale regulate.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială?

Atunci când mergem la medic, acesta ne măsoară tensiunea la una dintre mâini. Prof.dr. Dan Gaiță, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a declarat că este corect ca tensiunea arterială să se ia la ambele mâini.

„Tensiunea se ia şi la mâna dreaptă şi la mâna stângă pentru a vedea dacă nu este o diferenţă de tensiune între cele două mâini. O deviaţie de 10,12,15 ml este una normală. Dacă este mai mare înseamnă s-ar putea să fie o îngustare, un obstacol pe sub clavie. Acolo unde tensiunea este mai mare dintre cele două mâini de la acea mână se va măsura mereu tensiunea”, a precizat medicul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel