Sari la conținut

Șase semne că un pacient cu demență se apropie de sfârșitul vieții

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ale dementei

Șase semne că un pacient cu demență se apropie de sfârșitul vieții. În stadiile ulterioare ale demenței, persoanele cu această afecțiune pot deveni mai fragile, iar sistemul lor imunitar se poate slăbi considerabil, făcându-le mai vulnerabile.

Demența se referă la un grup de simptome asociate cu declinul continuu al creierului. Mai frecvente în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, unele dintre semne pot fi confundate cu efecte secundare comune ale îmbătrânirii.

Șase semne că un pacient cu demență se apropie de sfârșitul vieții

Semnalele de alarmă bine cunoscute ale demenței în stadiile sale incipiente includ pierderea memoriei și dificultatea de a vorbi și de a înțelege. Cu toate acestea, poate provoca și probleme la mișcare, precum și la desfășurarea activităților zilnice.

Aceste simptome se agravează adesea în etapele ulterioare ale demenței, îngreunând viața de zi cu zi atât pentru persoana afectată, cât și pentru cei dragi. Potrivit Alzheimer`s Society, există câteva simptome specifice care ar putea sugera că cineva se apropie de sfârșitul vieții.

„Unele simptome ale demenței în faza ulterioară pot sugera că persoana ajunge la stadiul final al stării sale”, spune organizația.

Cele șase semne sunt:

  • Vorbire limitată la cuvinte sau expresii unice care ar putea să nu aibă sens
  • O înțelegere limitată a ceea ce li se spune
  • Are nevoie de ajutor în majoritatea activităților de zi cu zi
  • Mănâncă mai puțin și are dificultăți la înghițire
  • Incontinență intestinală și urinală
  • Incapacitatea de a merge sau de a sta în picioare și probleme de a sta în picioare

Dacă o persoană cu demență are majoritatea sau toate aceste simptome, probabil că se apropie de sfârșitul vieții.

„Ei pot avea alte probleme, cum ar fi să fie foarte fragili, să aibă infecții care continuă să revină sau ulcere de presiune (escare de decubit).”

Ce să faci dacă cineva prezintă aceste simptome

Dacă cineva se confruntă cu aceste simptome, merită să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății, care vă va putea explica aceste schimbări, astfel încât să înțelegeți ce se întâmplă.

„Profesionistii din domeniul sănătății pot lua, de asemenea, măsuri pentru a reduce durerea sau suferința persoanei, folosind adesea medicamente”, spune Alzheimer`s Society.

„Dacă persoana nu poate înghiți, atunci medicamentele pot fi furnizate prin plasturi pe piele, mici injecții sau pompe cu seringă care asigură un flux constant de medicamente printr-un mic ac sub pielea persoanei. Discutați cu un medic de familie sau cu alt profesionist din domeniul sănătății despre asta.”

Potrivit Express UK, cu toate acestea, o persoană ar putea să nu ajungă neapărat la etapele ulterioare ale demenței înainte de a muri. Ar putea trăi cu o altă afecțiune de sănătate potențial fatală care cauzează acest lucru.

O cauză comună de deces la pacienții cu demență este pneumonia, deoarece sistemul lor imunitar este de obicei slăbit.

Dacă cineva se află în câteva zile sau ore de la moarte, alte schimbări sunt „obișnuite”. Se pot deteriora mai repede decât înainte, își pot pierde cunoștința și devin agitate sau neliniştite.

Organizația de caritate avertizează că ar putea, de asemenea:

  • Să nu poată înghiţi
  • Să dezvolte un model de respirație neregulat
  • Are un sunet piept sau zgomotos la respirație
  • Are mâinile și picioarele reci.

Aceste schimbări fac parte din procesul de moarte când persoana nu este adesea conștientă de ceea ce se întâmplă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel