Sari la conținut

Ce este pneumonia, afecțiunea pulmonară care poate fi mortală. Semne și simptome pe care să nu le ignori

pneumonie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pneumonie

Pneumonia este o afecțiune a inflamației și a lichidului acumulat în plămâni, cauzată de o infecție bacteriană sau virală, care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată corespunzător și la timp.

Potrivit experților în sănătate, afecțiunea mortală îngreunează respirația și poate provoca chiar febră, tuse insuportabilă și mucoasă sângeroasă. Gripa, COVID-19 și boala pneumococică sunt cauze comune ale pneumoniei.

Tratamentul depinde de cauza și severitatea pneumoniei. Pneumonia, spun medicii, poate afecta unul sau ambii plămâni, cunoscută în mod obișnuit ca pneumonie bilaterală sau dublă.

Diferite tipuri de pneumonie

Pneumonia, conform Clinicii Cleveland, este clasificată în diferite categorii în funcție de agentul patogen – virus, bacterie sau ciuperci – care a provocat-o și modul în care a fost transmisă.

  • Bacterii: Infecția cu bacteria Streptococcus pneumonia, cunoscută și sub numele de boală pneumococică, este cea mai frecventă cauză a afecțiunii. De asemenea, poate provoca infecții ale urechii și sinusurilor și meningită.
  • Viruși: Virușii care provoacă răceala comună, gripa, Covid-19 și virusul respirator sincițial pot provoca uneori pneumonie.
  • Ciuperci sau mucegaiuri: Ciupercile, cum ar fi Cryptococcus, Pneumocystis jirovecii și Coccidioides, sunt cauze mai puțin frecvente și rare de pneumonie. Persoanele cu sistemul imunitar compromis sunt cele mai expuse riscului de a face pneumonie de la o ciupercă.

Pneumonia: Semne si simptome

Potrivit Clinicii Mayo, semnele și simptomele pneumoniei variază de la ușoare la severe, în funcție de factorii care au cauzat-o. Unele dintre cele comune sunt:

  1. Durere ascuțită în piept când respiri sau tusești
  2. Tuse cronică și continuă care produce flegmă
  3. Confuzie
  4. Oboseala
  5. Febră mare
  6. Transpirație și frisoane tremurătoare
  7. Greață, vărsături sau diaree
  8. Dificultăţi de respiraţie
  9. Pierderea poftei de mâncare
  10. Puls rapid
  11. Culoarea albăstruie a buzelor și a unghiilor
  12. Durere de cap
  13. Dureri musculare
  14. Slăbiciune

Complicații cauzate de pneumonie

Medicii spun că majoritatea persoanelor care contractă boala răspund bine la tratament, dar în cazurile de pneumonie foarte severă, aceasta poate fi foarte gravă și chiar mortală.

Este mai probabil să aveți complicații dacă sunteți un adult în vârstă, un copil foarte mic sau dacă aveți un sistem imunitar slab. Unele dintre complicații pot include:

  • Sindromul de detresă respiratorie acută sau SDRA este o formă severă de insuficiență respiratorie.
  • Abcesele pulmonare sunt pungi de puroi care se formează în interiorul sau în jurul plămânului. Poate fi necesar să fie drenate prin intervenție chirurgicală
  • Insuficiența respiratorie necesită utilizarea unui aparat de respirat sau ventilator.
  • Sepsisul este atunci când infecția ajunge în sânge. Poate duce la insuficiență de organ.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel