vineri, iunie 2, 2023

Cancerul intestinal ucide peste 85.000 de oameni pe an în Marea Britanie, SUA și Australia. Dar, ca și în cazul majorității formelor de cancer, nu toată lumea cunoaște simptomele revelatoare.

Lipsa de conștientizare poate reduce ratele de supraviețuire, diagnosticarea precoce fiind vitală pentru învingerea bolii, spun experții.

După moartea judecătorului MasterChef Australia, Jock Zonfrillo, în vârstă de 46 de ani, săptămâna aceasta, MailOnline evidențiază semnele de avertizare ale cancerului intestinal, astfel încât să știți când să vorbiți cu un profesionist medical.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Sângerare

Găsirea sângelui în scaun poate fi alarmantă. Sângele roșu aprins –  indică faptul că este proaspăt.

Picăturile de sânge în scaun pot fi cauzate și de excrescențe non-canceroase cunoscute sub numele de polipi, potrivit Bowel Cancer UK.

Dar sângele întunecat sau negru poate fi un semn de cancer, potrivit Cancer Research UK.

Acest lucru se datorează faptului că tumorile intestinale, de obicei situate mai sus, în tractul digestiv, pot declanșa sângerări interne.

Oricine are sânge în scaun ar trebui să-și consulte medicul pentru a afla ce cauzează această problemă.

Programele de screening verifică, de asemenea, sângele ascuns în scaun și, de asemenea, polipii, deoarece aceștia se pot transforma în cancer.

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

Schimbarea obiceiului intestinal

Schimbările în obiceiurile tale obișnuite ale intestinului, cum ar fi nevoia de a merge mai des la toaletă sau senzația că nu îți golești complet intestinele, sunt, de asemenea, potențiale semne de avertizare ale cancerului intestinal.

„Un indicator potențial al cancerului intestinal este orice schimbare semnificativă a obiceiurilor de a ieși cu scaunul– care poate varia de la persoană la persoană”, spune chirurgul colorectal James Kinross, de la Spitalul King Edward VII din Londra.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

El a adăugat: „De exemplu, dacă ieși cu scaunul mai des decât în mod normal sau să ai scaune mai moi și mai curgătoare. Acest lucru ar fi mai probabil legat de un factor extern, cum ar fi stresul, consumul de mai multe fibre sau o schimbare a dietei, dar merită să vă verificați dacă problema persistă.”

Această schimbare de obicei poate fi cauzată de prezența unei tumori care provoacă obstrucție parțială a intestinului și constipație.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

De asemenea, poate provoca diaree dacă tumora scurge lichid în intestine.

Schimbarea s-ar putea întâmpla fără un motiv evident și, dacă durează mai mult de trei săptămâni, ar trebui să o verifici medicul de familie, spune Macmillan.

Pierdere în greutate

Deși este un semn neobișnuit de cancer intestinal, pierderea în greutate inexplicabilă este totuși una la care trebuie să fii atent și să o menționați medicului dumneavoastră de familie.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

Pierderea în greutate se poate datora unei tumori care te face să te simți rău sau umflat, potrivit Bowel Cancer UK.

O tumoare poate bloca, de asemenea, intestinul, ceea ce poate provoca dureri de stomac care să vă împiedice să mâncați, explică organizația de sănătate.

Dr Kinross a spus: „Durerile abdominale pot avea o gamă largă de cauze, de la oboseală musculară până la durerile menstruale. Dar poate fi și un semn al cancerului intestinal.

Disconfortul sau balonarea cauzate întotdeauna de mâncare – ceea ce vă poate determina să mâncați mai puțin și, la rândul său, să pierdeți în greutate – este ceva care trebuie evaluat de un medic.”

Oboseală

Cancerul intestinal te poate face să te simți obosit.

Acest lucru se poate datora sângerării interne a tumorii, care se poate transforma în anemie – atunci când există o lipsă de celule roșii din sânge în organism.

S-ar putea să vă simțiți foarte obosit și să aveți pielea palidă ca efect de declanșare.

Anemia poate provoca, de asemenea, amețeli și dificultăți de respirație, potrivit lui Macmillan.

Durere sau nodul

Un nodul sau o durere în zona stomacului sau în pasajul spatelui este un semn de avertizare al unei tumori în intestin.

Medicul dumneavoastră poate simți nodul, care se găsește mai frecvent pe partea dreaptă, spune Cancer Research UK.

Tumora te poate face să simți că trebuie să te încordezi, chiar și după deschiderea intestinelor.

Dr Kinross a spus: „Deși este probabil să fie benign, poate indica o creștere malignă”.

Ar trebui să vizitați medicul de familie dacă aceste simptome nu dispar, mai ales dacă afectează modul în care mâncați și dormiți, spune Bowel Cancer UK.

Ocluzie intestinală

Durerea, balonarea și senzația de rău pot fi uneori cauzate de o obstrucție intestinală, cum ar fi o tumoare.

Cancer Research UK a avertizat că persoanele care au acest simptom ar trebui să-și viziteze imediat medicul de familie sau să meargă la Urgențe, deoarece de obicei este un semn că boala canceroasă a avansat.

Această obstrucție se poate întâmpla atunci când o tumoare pune presiune asupra intestinului sau crește în sistemul nervos și îl deteriorează.

„Depistarea precoce este una dintre cele mai bune modalități de a vă crește șansele de a supraviețui din cauza cancerului intestinal”, spune dr. Kinross.

El a adăugat: „Și, deși vorbirea despre scaunul dumneavoastră – sau despre obiceiurile intestinale – poate părea jenant, medicii sunt acolo pentru a asculta confidențial și fără a judeca. Dacă vorbești cu ei, le va permite să efectueze testele necesare și să te trateze cât mai repede și mai eficient posibil.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private