Sari la conținut

Șase simptome de infarct atipice care apar la femei. Cardiolog: „În locul durerii clasice în piept, femeile se confruntă cu…”

infarct la femei
Sursă foto: pixabay

Simptome infarct. Atât în cazul femeilor cât şi în cazul bărbaţilor, afecţiunile inimii sunt principalele cauze de deces, însă numărul femeilor care mor din cauza acestor afecţiuni este mai mare decât cel al bărbaţilor. Mai exact, bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate tipurile de cancer la un loc.

Simptomele afecţiunilor inimii la femei, sunt diferite faţă de cele care apar la bărbaţi. Dacă în cazul sexului masculin, cel mai frecvent semn al atacului de cord este durerea puternică în piept, la femei simptomele infarctului nu includ întotdeauna dureri în piept şi sunt mai subtile.

Simptome infarct

  1. Dureri în piept sau disconfort. Durerile în piept sunt cel mai comun simptom pentru un atac de cord însă unele femei nu prezintă astfel de manifestări. Femeile pot simţi un fel de presiune sau sentiment de plin, iar durerea pote fi oriunde în piept, nu doar în partea stângă. Senzaţia din timpul unui infarct este disconfort extrem.
  2. Dureri în braţe, spate, gât sau mandibulă. Acest gen de dureri sunt specifice mai mult femeilor decât bărbaţilor. Femeile pot fi derutate de aceste simptome, durerile se pot manifesta gradual sau brusc. Dacă durerile apar în timpul somnului acestea pot trezi. Dacă simţiţi vreun simptom atipic în vreuna din părţile corpului deasupra taliei, trebuie să comunicaţi urgent acest lucru medicului.
  3. Dureri de stomac. Uneori oamenii confundă durerile de stomac şi cred că este vorba de arsuri, răceală sau ulcer, când de fapt sunt semnalul că are lor un infarct. Alteori femeile simt o presiune enormă în zona abdomenului, ca şi cum un elefant li s-ar fi aşezat pe burtă.
  4. Probleme de respiraţie, greaţă sau ameţeală.Dacă aveţi probleme să respiraţi, fără vreun motiv, s-ar putea să fie vroba un atac de cord, în special dacă mai aveţi încă unul sau mai multe simptome.
  5. Transpiraţia. Femeile care trec printr-un atac de cord, de multe ori transpiră abundent (transpiraţii reci), lucru caracteristic, de fapt, pentru momente extrem de stresante.
  6. Oboseală extremă.Unele femei care suferă un infarct se simt extrem de obosite, chiar dacă stau aşezate sau chiar nu s-au mişcat prea mult, simple acţiuni, precum mersul la baie, devine o corvoadă.

Nu toată lumea prezintă aceste simptome. Însă, dacă simţiţi disconfort în zona pieptului, în special dacă aveţi încă unul sau două simptome, cel mai sigur este să chemaţi salvarea imediat.

Diferențe între femei și bărbați

Femeile sunt mai expuse atacului de cord după ce intră în menopauză iar decesul în urma unui infarct după 55 de ani este mai frecvent decât la bărbaţi.

Un studiu recent,  fost prezentat la Congresul Heart Failure 2023 organizat de Societatea Europeană de Cardiologie a scos la iveală că femeile sunt de două ori mai predispuse să moară după un infarct decât bărbații.

Întrebat ce ar putea explica de ce femeile au rate de mortalitate mai mari decât bărbații în urma unui atac de cord, dr. Danine Fruge, director medical al Pritikin Longevity Center, care nu este implicat în studiu, a spus pentru MNT:

„Femeile tind să dezvolte boli microvasculare, ceea ce face ca un atac de cord să fie mai dificil de recunoscut și de tratat.”

„În locul durerii clasice în piept, femeile se confruntă de obicei cu simptome atipice în timpul unui atac de cord, cum ar fi indigestia sau durerea de umăr, care este adesea ignorată. Cu cât un atac de cord nu este tratat mai mult, cu atât mai multe daune aduse corpului tău, astfel încât femeile au adesea o rată de mortalitate crescută până în momentul în care se prezintă la tratament”, a explicat medicul.

„În plus, bărbații primesc adesea un stent pentru a deschide o arteră blocată în urma unui atac de cord, dar femeile nu pot, deoarece arterele lor sunt mai mici în diametru, ceea ce duce, de asemenea, la rezultate mai slabe după un atac de cord”, a adăugat expertul.

Dr. Steven Gundry a mai spus pentru MNT că simptomele femeilor sunt mai puțin probabil să fie luate în serios decât ale bărbaților, chiar și la camera de gardă.

„În ceea ce privește insuficiența cardiacă, multe femei vor fi tratate pentru „gleznele umflate” cu un diuretic – o pastilă pentru eliminarea apei – ca și cum gleznele umflate ar fi o parte normală a îmbătrânirii, în loc să se investigheze cu analize de sânge și/sau o ecocardiogramă în căutarea problemelor cardiace și tratarea acestora în mod corespunzător.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel