Sari la conținut

Scăderea zahărului din sânge agravează boala oculară la persoanele cu diabet. Ce este retinopatia diabetică

Retinopatie diabetica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Retinopatie diabetica: cauze si semne

Scăderea zahărului din sânge agravează boala oculară la persoanele cu diabet. Persoanele cu diabet zaharat care se confruntă cu perioade de scădere a zahărului din sânge au mai multe șanse de a agrava boala diabetică a ochilor.

Acum, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine spun că au legat astfel de niveluri scăzute de zahăr din sânge cu o cale moleculară care este activată în celulele lipsite de oxigen din ochi.

Cercetarea, care implică celule oculare umane și de șoarece și retine intacte crescute într-un mediu cu conținut scăzut de zahăr (glucoză scăzută) în laborator, precum și șoareci cu niveluri scăzute de glucoză, a fost publicată în numărul din ianuarie al Cell Reports.

Scăderea zahărului din sânge agravează boala oculară la persoanele cu diabet

„Episoadele temporare de glucoză scăzută apar o dată sau de două ori pe zi la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent și adesea printre persoanele nou diagnosticate cu această afecțiune”, spune profesorul de oftalmologie Akrit Sodhi de la Institutul Wilmer Eye de la Johns Hopkins Medicine.

Mai mult, nivelurile scăzute de glucoză pot apărea și în timpul somnului la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent.

„Rezultatele noastre arată că aceste niveluri scăzute periodice de glucoză determină o creștere a anumitor proteine ​​celule retiniene, ducând la o creștere excesivă a vaselor de sânge și agravarea bolii oculare diabetice”, adaugă Sodhi.

Sodhi spune că studiul actual sugerează că persoanele cu retinopatie diabetică pot fi deosebit de vulnerabile la perioadele de glucoză scăzută, iar menținerea nivelului de glucoză stabil ar trebui să fie o parte importantă a controlului glucozei.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile scăzute de glucoză în celulele retinei umane și de șoarece au provocat o cascadă de modificări moleculare care pot duce la creșterea excesivă a vaselor de sânge. În primul rând, cercetătorii au văzut că glucoza scăzută a cauzat o scădere a capacității celulelor retiniene de a descompune glucoza pentru energie.

Cercetătorii intenționează să studieze dacă nivelurile scăzute de glucoză la persoanele cu diabet pot avea un impact asupra căilor moleculare similare în alte organe, cum ar fi rinichii și creierul.

Ce este retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică, care apare la până la o treime dintre persoanele cu diabet, este caracterizată prin creșterea excesivă a vaselor de sânge anormale din retină.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi scăderea vederii, mici hemoragii retiniene, modificări vasculare.

La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea.

Deoarece retinopatia diabetică trece adesea neobservată până când se agravează, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să solicite o examinare a fundului de ochi cel puțin o dată pe an. Detectarea precoce, tratamentul în timp util și îngrijirea adecvată a sănătații oculare vă pot proteja împotriva acestor boli.

  • Exminarea fundului de ochi permite medicului să observe:
  • Schimbări în structura vaselor de sânge (creșterea anormală în număr a acestora și posibila apariție a anevrismelor)
  • Vasele de sânge care au hemoragii
  • Umflarea maculei (edemul macular)
  • Modificări ale cristalinului
  • Deteriorarea țesutului nervos
  • Apariția depozitelor de grăsime

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel