Sari la conținut

Scanările oculare pot detecta boala Parkinson cu șapte ani înainte de apariția primelor simptome

semne Alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semne de boala mentala care apar in ochi

Scanările oculare pentru a detecta boala Parkinson? Detectarea precoce și tratamentul în timp util pot reduce severitatea și încetini progresia bolilor neurodegenerative, precum Parkinson.

Într-un nou studiu, cercetătorii susțin că imagistica retiniană poate diagnostica boala Parkinson cu șapte ani înainte de apariția simptomelor.

În cel mai recent studiu, publicat în revista Neurology, cercetătorii de la University College London și Moorfields Eye Hospital din Marea Britanie au identificat markeri ai Parkinson în scanările oculare care ar putea fi analizați folosind inteligența artificială.

„Este pentru prima dată când cineva arată aceste constatări cu câțiva ani înainte de diagnosticare, iar aceste rezultate au fost posibile de cel mai mare studiu de până acum privind imagistica retiniană în boala Parkinson”, au spus cercetătorii într-un comunicat de presă.

Scanările oculare pot detecta boala Parkinson cu șapte ani înainte

„Oculomica” este un domeniu de cercetare în curs de dezvoltare care utilizează scanările oculare pentru a înțelege biomarkerii bolilor. Studiile anterioare au arătat că imagistica retiniană poate ajuta la detectarea stărilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, scleroza multiplă și schizofrenia.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au folosit baza de date AlzEye – o bază de date mare de imagini retiniene și date clinice asociate. Analiza s-a repetat folosind baza de date Biobank din Marea Britanie cu voluntari sănătoși.

Echipa a înregistrat imagini detaliate ale retinei ale participanților folosind un scaner de tomografie cu coerență optică, care este utilizat în mod normal de opticieni în timpul testelor oculare.

Aceste imagini au fost apoi evaluate folosind AI pentru a estima modificările într-o „zonă specifică” a retinei care indică boala Parkinson.

„Unul dintre lucrurile unice despre boala Parkinson este că afectează un anumit tip de celulă din creier. Iar această celulă folosește o substanță chimică numită dopamină. De fapt, avem celule care folosesc dopamină și în ochi și majoritatea sunt localizate într-un stratul de aici al retinei”, a spus dr. Siegfried Wagner, autorul principal al celui mai recent studiu.

„Continuam să fim uimiți de ceea ce putem descoperi prin scanarea ochilor. Deși nu suntem încă pregătiți să prezicem dacă o persoană va dezvolta Parkinson, sperăm că această metodă ar putea deveni în curând un instrument de pre-screening pentru persoanele cu risc de îmbolnăvire. ”, a adăugat Wagner.

Cercetătorii speră că descoperirile vor deschide calea pentru un instrument de diagnostic non-invaziv și ieftin pentru diagnosticarea Parkinson în viitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel