Sari la conținut

Scandal în SUA! Şeful Pentagonului, spitalizat în secret. Afecţiunea ministrului Apărării, învăluită în mister

sursa foto: commons.wikimedia.org

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că îşi asumă „întreaga responsabilitate” pentru secretul care a înconjurat o spitalizare în curs de desfăşurare, care a durat o săptămână, pentru o afecţiune medicală încă nespecificată.

Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost internat în ziua de Anul Nou la Walter Reed National Military Medical Center pentru ceea ce Pentagonul a declarat că au fost „complicaţii în urma unei proceduri medicale elective recente”, fapt pe care Departamentul Apărării l-a ţinut secret timp de cinci zile.

Cel mai important republican din Comisia pentru servicii armate a Senatului, senatorul Roger Wicker, a acuzat Pentagonul că nu a informat imediat Congresul cu privire la astfel de chestiuni, aşa cum prevede legea.

Dar nu este clar cât de mult au fost împărtăşite informaţiile chiar şi în cadrul administraţiei preşedintelui Joe Biden. Un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Biden a fost informat abia joi seară. Cu toate acestea, Biden şi-a păstrat încrederea în Austin şi cei doi au vorbit sâmbătă seara, a declarat un al doilea oficial american, informează Reuters, potrivit News.ro.

Austin este următorul după Biden în vârful lanţului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice fel de criză de securitate naţională. Rămâne neclar în ce măsură atribuţiile sale au fost delegate adjunctului său, Kathleen Hicks, sau dacă Austin a fost implicat în luarea unor decizii-cheie în timpul absenţei sale.

Afecţiunea ministrului Apărării, învăluită în mister

Pentagonul nu a detaliat încă motivul pentru care Austin este tratat, dacă şi-a pierdut cunoştinţa în cursul săptămânii trecute şi nu a oferit detalii despre momentul în care ar putea fi externat din spital.

spital oncologic
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

„Recunosc că aş fi putut face o treabă mai bună pentru a mă asigura că publicul a fost informat în mod corespunzător. Promit să fac mai bine”, a declarat Austin într-o declaraţie scrisă. „Dar este important de spus: aceasta a fost procedura mea medicală şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile mele privind dezvăluirea”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt a declarat sâmbătă că Austin şi-a reluat toate atribuţiile vineri seara, dar a rămas în spital, unde a petrecut deja patru zile la terapie intensivă.

Asociaţia de presă a Pentagonului, într-o scrisoare adresată vineri seară oficialilor Pentagonului, a criticat secretul Departamentului Apărării, afirmând că Austin este o personalitate publică care nu are dreptul la intimitate medicală într-o astfel de situaţie.

De asemenea, asociaţia a menţionat că până şi preşedinţii SUA fac publice situaţiile în care trebuie să-şi delege atribuţiile din cauza unor proceduri medicale.

„Într-un moment în care există ameninţări din ce în ce mai mari la adresa militarilor americani din Orientul Mijlociu, iar SUA joacă roluri cheie de securitate naţională în războaiele din Israel şi Ucraina, este deosebit de important ca publicul american să fie informat cu privire la starea de sănătate şi capacitatea de decizie a liderului său de vârf din domeniul apărării”, a scris aceasta.

Acuzaţii de manipulare a opiniei publice

Military Reporters and Editors (MRE), o organizaţie non-profit pentru jurnaliştii care se ocupă de armata americană, a declarat că decizia de a face publice informaţiile doar într-o vineri seara, când numărul cititorilor online este de obicei mai mic, „se menţine în cele mai rele tradiţii de ofuscare şi opacitate”.

„Aceasta este o încălcare a intenţiei şi a spiritului principiilor de informare ale Pentagonului şi nu respectă standardele de dezvăluire publică pentru înalţii funcţionari guvernamentali care nu-şi pot exercita atribuţiile”, a scris MRE.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel